Hlavní obsah

Muž raději zboural svůj dům, než aby připadl jeho expřítelkyni

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stavitel Paul Lawton strávil pět let budováním svého vysněného domu na odlehlém skotském ostrůvku. Pouhých pět hodin mu pak zabralo jeho zbourání. Důvod k tomuto šílenému kroku? Nechtěl, aby ho během tahanic o peníze získala jeho expřítelkyně.

Foto: Profimedia.cz

Muž dům postavil na oblíbeném místě na Orknejích. Ilustrační foto

Článek

Zamotaný příběh dnes 66letého Brita začal v roce 2001. Tehdy byl ve Skotsku na dovolené se svou tehdejší manželkou Jackie. Oba se zamilovali do pozemku na malebném ostrůvku Eday v Orknejích a rozhodli se, že si tam postaví nový dům.

Koupili parcelu s jednopokojovou chatkou a kusem soukromé pláže a začali stavět sídlo se šesti ložnicemi. Chtěli se do něj společně přestěhovat, ale než byl dům dokončen, jejich manželství se rozpadlo.

Lawtonovi hrozilo, že o nemovitost přijde v rozvodovém řízení, v roce 2010 se ale ke svému štěstí dal přes internetovou seznamku dohromady s Valerií Keithovou, Ta po nějakém čase souhlasila s tím, že mu poskytne půjčku, aby mohl vyplatit manželku a ponechat si dům.

„Valerie nabídla, že mi půjčí peníze k vyplacení Jackie, čímž by se urychlil rozvod. Dům bychom pak po nějakém čase prodali společně. Po prodeji jsme se chtěli začít společný život,“ uvedl Brit pro server listu The Daily Mail.

Půjčka vyšla, vztah ne

Od své přítelkyně si půjčil 202 tisíc liber (asi 6,6 miliónu korun) a jistil je domem, chatkou a pozemkem v celkové hodnotě 310 tisíc liber. Časem prodal ještě jednu svou nemovitost a snížil dluh na 170 tisíc.

Zdálo se, že všechno běží jako na drátkách, idylka se ale začala brzy hroutit. Zamilovaný pár odjel na tři měsíce odpočívat do Španělska, kde si Valerie chtěla koupit dům. Během pobytu se ale vztah rozpadl a domů se každý vrátili zvlášť.

I přes problémy se dokázali domluvit na vypořádání finančních závazků. Lawton dostal dva měsíce na prodej nemovitostí, a pokud by to nezvládl, šly by do veřejné aukce s minimální prodejní částkou stanovenou na 170 tisíc liber, které by pokryly půjčku.

„O tři dny později jsem dostal email od jejího právníka, že zahájili proces převzetí do vlastnictví,“ řekl Lawton. Byl to pro něj šok, veřejná aukce by totiž pravděpodobně vynesla více než nutných 170 tisíc, a získal by tak nějaké peníze i pro sebe. Po převzetí majetku expřítelkyní by neměl nic.

Aukce, nebo nic

„Správnou volbou byla veřejná aukce. Ona by dostala své peníze, já bych taky nějaké získal. Ale Valerie mi to nechtěla dovolit. Přišlo mi to velmi nefér. Rozhodl jsem se, že jediné, co s tím můžu dělat, je srovnat dům se zemí,“ popsal bývalý stavitel své rozhořčení.

Jak řekl, tak učinil. Vzal těžkou techniku a během noci dům rozboural. Stejně chtěl naložit i s chatkou, ale nakonec si to rozmyslel.

„Nechtěl jsem Valerii obrat o její úspory, jen jsem jí chtěl ukázat, že nemůže dělat to, co provedla, aniž by za to zaplatila,“ řekl. Hodnota pozemku, chaty a zbytků domu podle něj i tak stačila na umoření dluhu. Demolicí se zabývala policie, ale protože Lawton byl v té době majitelem nemovitosti, incident neřešila.

Keithová se k situaci nevyjádřila. Lawton, který teď žije v karavanu zaparkovaném na kamarádově zahradě, je podle svých slov ve finančních problémech a možná se bude muset z důchodu vrátit do práce. Svého rozhodnutí ale nelituje a stále trvá na tom, že kdyby jeho expřítelkyně dodržela původní dohodu, k ničemu by nedošlo.

Reklama

Výběr článků

Načítám