Hlavní obsah

Trosečníkovi, který přežil přes rok na moři a jedl syrové želvy, někteří nevěří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trosečníkem, který údajně přežil více než rok na moři a nakonec přistál na Marshallových ostrovech v Pacifiku, je podle všeho sedmatřicetiletý rybář ze Salvadoru pracující v Mexiku. Při pondělním rozhovoru popsal, že během své 8800 kilometrů dlouhé pouti jedl syrové želvy, ptáky a ryby a po smrti svého kolegy zvažoval sebevraždu, napsala v pondělí agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

José Salvador Alvarenga na snímku ze 3. února

Článek

Pokud by se prokázalo, že dotyčný opravdu strávil 13 měsíců na moři, patřil by v tomto směru k rekordmanům. V pátek po jeho nalezení se uvádělo, že oceánem plul 16 měsíců, později byl ale tento údaj upraven. Někteří úředníci z Marshallových ostrovů ale poukazují na nesrovnalosti v rybářově vyprávění i na jeho relativně dobrý zdravotní stav a jeho verzi příběhu zpochybňují.

„Nejsem si jistý, jestli mám jeho historce věřit. Když jsem ho viděl, nevypadal nijak zvlášť pohublý ve srovnání s jinými trosečníky z minulosti,“ prohlásil představitel ministerstva zahraničí Marshallových ostrovů Gee Leong Bing, který se v pondělí společně s dalšími místními činiteli a vyslancem Spojených států na souostroví s trosečníkem setkal. Bing rovněž poukázal na to, že muž u sebe neměl žádné doklady a řada detailů z jeho cesty je nejasná, včetně místa, odkud z Mexika vyplul.

Foto: Profimedia.cz

Alvarenga vystupuje z lodi na atolu Majuro po 22hodinové cestě z atolu Ebon.

José Salvador Alvarenga v pondělním půlhodinovém rozhovoru vypověděl, že 15 let pracoval v Mexiku jako rybář, přičemž lovil hlavně žraloky a krevety. Pochází ale ze Salvadoru, kde má desetiletou dceru. Alvarenga tvrdí, že 21. prosince 2012 vyplul se svým patnáctiletým kolegou na lov, přičemž na moři chtěli strávit pouze jeden den. Motor jejich člunu ale vypověděl službu a bouře je začala unášet od pevniny do Tichého oceánu. Dvojice byla vybavena jen nožem a ochranou proti slunci.

Po čtyřech měsících prý chlapec zemřel, protože odmítal dál se živit syrovým masem ptáků, ryb a želv. Několik dní po jeho skonu zvažoval údajně i Alvarenga, že spáchá sebevraždu. Nakonec si to ale rozmyslel. „Čtyři dny poté jsem se chtěl zabít. Ale nedokázal jsem to udělat,“ konstatoval.

Pátrají po jeho rodině

Nakonec Alvarengovu sedm metrů dlouhou oprýskanou loď vyplavilo moře minulý týden na atolu Ebon, který je součástí Marshallových ostrovů – země, o níž rybář nikdy neslyšel. Trosečník měl dlouhé vlasy a vousy a na sobě jen roztrhané spodní prádlo.

„Zrovna jsem zabil nějakého ptáka, abych se najedl, a v tu chvíli jsem spatřil stromy,“ popsal Alvarenga. „Když jsem se dostal na pevninu, usnul jsem. Po probuzení jsem viděl dvě domorodé ženy, které ječely,“ dodal.

Místní úřady se s pomocí amerického vyslance nyní pokoušejí vypátrat rodinu dotyčného. Oceánograf Erik van Sebille, působící v australském Sydney, podle agentury AP uvedl, že mořské proudy a vítr dost dobře mohly zahnat člun rybářů od západního pobřeží Mexika až na Marshallovy ostrovy. Podle něj by taková cesta trvala mezi 18 měsíci a dvěma roky.

„V Pacifiku je severně od rovníku velmi silný západní proud, který míří od Mexika k Indonésii a cestou míjí Marshallovy ostrovy,“ vysvětlil Sebille.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám