Hlavní obsah

Poslední lední medvěd v Africe truchlí po své družce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Johannesburg

Wang je jediný polární medvěd, kterého lze spatřit v Africe. Žije v zoo v Johannesburgu a už dva týdny truchlí po své družce Geebee, která zemřela 13. ledna na infarkt ve výběhu určeném pro oba. Wang a Geebee byli partnery od roku 1985, kdy byli jako asi roční medvíďata do Johannesburgu přivezeni.

Foto: Siphiwe Sibeko, Reuters

Wang je poslední polární medvěd na území Afriky.

Článek

"Když jsme zjistili, že je Geebee mrtvá, nedovolil nám přiblížit se k ní. Odmítal odejít dovnitř a zůstával na slunci," řekla agentuře Reuters hlavní veterinářka zoo Katja Koeppelová.

Jídla se podle ní téměř nedotkl a zůstával u mrtvé družky. Koeppelová musela nakonec použít sedativa, aby bylo možné ostatky medvědice dostat pryč. Pro Wanga to tím ale neskončilo a po následující dva týdny se nedal utišit. Trhal hračky a ohnul dokonce kovová dvířka od kotce.

Konec ledních medvědů v Africe

Geebee do Jihoafrické republiky přivezli z Kanady, Wanga ze zoo v Japonsku. Ačkoli byli stále spolu, potomky neměli, protože vhodné podmínky k páření u samic nastávají jedině v případech, kdy se okolní teplota alespoň měsíc udrží pod 20 stupni Celsia. Oba medvědi se ale na svůj druh dožili vysokého věku.

V přírodě žijí lední medvědi v průměru 18 let a dosahují hmotnosti kolem 400 kilogramů. Wang ale teď váží pouhých 250 kilogramů - jednak kvůli vysokému věku a také kvůli jaterním potížím.

"Nečekám, že bude žít déle než rok. Je mu teď třicet, je to starý pán," řekla Koeppelová. S Wangovým odchodem prý nadejde konec ledních medvědů v Africe.

"Není správné chovat je v takovém prostředí, nesnažíme se je udržet, protože se tady nemohou rozmnožovat. Nepovažuji za správné chovat lední medvědy v zajetí v Africe," řekla veterinářka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám