Hlavní obsah

Zvědavá zvířata v zasněžené Zoo Praha skotačí ve sněhu

Novinky, vrb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Přestože udeřily mrazy, není pražská zoologická zahrada bez známek života. Atmosféra oděná do bíla je tu na přelomu ledna a února natolik specifická, že může návštěvníky mile překvapit.

Zvědavá zvířata v Zoo Praha zkoumají sníhVideo: Novinky

 
Článek

Pobyt zvířat venku se většinou neřídí pokrývkou sněhu, ale teplem. Pokud je kolem nuly, mohou ven takřka všechny druhy, jakmile teploty klesají hlouběji, je už možnost omezená. Sníh je pro mnohá zvířata zajímavý, jde o zpestření. V takové situaci pak často dovádí i druhy, od nichž bychom to příliš nečekali, například bizoni a zubři. To platí i pro tropické tygry nebo tapíry.

„Důležitým faktorem je především náledí. To může být pro mnoho druhů nebezpečné. Například antilopy nebo žirafy v případě hrozby náledí do výběhů nechodí,” řekl Novinkám zoologický náměstek Zoo Praha Jaroslav Šimek.

Sníh ve výbězích se neodklízí. Chovatelé případně upravují jen části výběhů v okolí krmných míst, případně tam, kde se zvířata pohybují. Antilopy nebo žirafy vychází na dvorky, kde je třeba námrazu odstranit, případně zajistit, aby povrch nebyl kluzký. „Určitou výjimku tvoří síťové voliéry, kde by při větším množství sněhu hrozilo protržení. Na těchto místech těžknoucí sníh odstraňujeme,” doplnil Šimek.

Zoologická zahrada disponuje soustavou deseti vyhřívaných pavilonů, jsou zde i další kryté a vytápěné expozice, kde je zvířata možné pozorovat bez omezení po celý rok. Venkovní expozice zase nabízejí netradiční pohledy a menší množství návštěvníků vede k mírné změně chování u zvířat. Zatímco v návštěvnické špičce si ráda zalezou, teď přicházejí ke sklu a zvědavě příchozí prohlížejí.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

„Podívaná na lední medvědy, ussurijské tygry i další zvířata na sněhu je neopakovatelná. Vidět jsou většinou i ta zvířata, která se rozhodnou setrvat uvnitř domků - do těch často vedou prosklené průhledy,” popisuje mluvčí Zoo Michal Šťastný.

Reklama

Výběr článků

Načítám