Hlavní obsah

V uchu Mandelovy sochy je ukrytý zajíc

Autoři bronzové sochy nedávno zesnulého exprezidenta Nelsona Mandely si vytvořili vlastní podpis, když v pravém uchu devítimetrové plastiky vytvarovali zajíce. Vládě se ale jejich počin nelíbí, a sochu tak po pouhém měsíci čeká oprava.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V uchu sochy Nelsona Mandely sedí zajícVideo: Reuters

 
Článek

Sochu, která stojí před sídlem vlády v jihoafrické Pretorii, vytvořili výtvarníci Andre Prinsloo a Ruhan Janse van Vuuren. Zajíce dali do ucha kvůli tomu, že jim nebylo dovoleno vyrýt své podpisy na kalhoty sochy.

„Potřebujete dalekohled, abyste to viděli. Během tvarování se na sochu dívalo zblízka hodně lidí a nikdo si toho nevšiml,“ citovala Prinslooa jihoafrická média.

Kromě podpisu se jedná i o svéráznou reakci na tlak, pod kterým museli umělci pracovat, aby sochu stihli dokončit ve velmi krátkém čase. Zajíc se totiž v afrikánštině řekne „haas“, což znamená i spěch.

Foto: ČTK/AP

Zajíc v uchu Mandelovy sochy

„Nepatří to tam,“ řekl mluvčí jihoafrického ministerstva umění a kultury Mogomotsi Mogodiri. „Socha představuje něco, nač jsou všichni v Jižní Africe hrdí,“ dodal.

Mandela zemřel po dlouhé nemoci loni 5. prosince ve věku 95 let a byl pohřben ve vesnici Qunu, kde prožil dětství.

Slavnostního odhalení sochy, která představuje usmívajícího se Mandelu s roztaženými pažemi, se v polovině prosince zúčastnili nejvyšší představitelé země, členové exprezidentovy rodiny a tisíce lidí.

Foto: Profimedia.cz

Mandelova socha před komplexem vládních budov Union Buildings

Prostranství před komplexem vládních budov Union Buildings z dob koloniální éry má jako místo pro monumentální Mandelovu sochu svůj symbolický význam. Právě tam exprezident v roce 1994 složil prezidentskou přísahu a během 20. století tam byla podepsána i řada rasových zákonů, proti nimž celý život bojoval.

Socha o hmotnosti 4,5 tuny stála podle informací vlády osm miliónů randů (15,5 miliónu korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám