Hlavní obsah

Rozsekl pakobru na dva kusy, 45 minut poté ho uštkla a málem zemřel

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Australan Jake Thomas byl na přítomnost hadů ve svém okolí zvyklý po celý život, teď se jim ale bude vyhýbat. Jeden z nich ho totiž uštknul 45 minut poté, co ho rozsekl na dva kusy. Jednalo se o pakobru červenobřichou, která sice není tak jedovatá jako jiní australští hadi, ale i tak měl 66letý muž namále.

Foto: Profimedia.cz

Pakobra červenobřichá (Pseudechis porphyriacus). Ilustrační foto

Článek

Thomas už léta seká jako dobrovolník trávu na hřbitově v obci Werris Creek v Novém Jižním Walesu, kde je pohřbena jeho dcera. Před asi 14 dny si během rutinního úklidu všiml, jak na jednom z náhrobků leží had, uvedl v úterý server australského listu The Daily Telegraph.

„Viděl jsem černého hada. Byl na náhrobku hned vedle hrobu mé dcery. Přestal se hýbat a všiml jsem si, že se zachytil ve váze. Asi dvě stopy (60 centimetrů) jeho těla stále byly venku,“ řekl Australan serveru The Northern Daily Leader.

BEZ KOMENTÁŘE: Had dokáže uštknout i poté, co mu byla useknuta hlava

Z obavy o bezpečnost ostatních návštěvníků hřbitova vzal lopatu a přesekl hada na dvě části. Poté se opět připojil ke svému kamarádovi Barrymu, který mu se správou hřbitova pomáhá, a věnoval se svým povinnostem.

Po asi 45 minutách se vrátil a chtěl hada uklidit, aby jeho ostatky nikoho nevystrašily. „Strčil jsem ruku do vázy, abych ho vytáhnul, a on po mně chňapnul, i když jsem si myslel, že je mrtvý. Vytáhnul jsem ruku ven a viděl jsem dva otisky zubů,“ popsal situaci Thomas.

K hadům se už nepřiblíží

Australana rychle převezli do místní nemocnice, odkud ho transportovali do většího zařízení v nedalekém městě Tamworth, kde mu mohli poskytnout kvalitnější péči. Dostal tam protijed a strávil dva dny na jednotce intenzivní péče.

„Moje ruka byla asi týden nateklá. K hadovi, ať už bude mrtvý nebo ne, se teď hodně dlouho nepřiblížím,“ dodal Thomas.

Australská odbornice na plazy Liz Vellaová pro The Daily Telegraph uvedla, že lidé, kteří zabili hada nebo narazili na nějakého mrtvého, by k němu neměli přistupovat jako k mrtvému. Had totiž může mít kousací reflex až hodinu po své smrti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám