Hlavní obsah

Dvojitá smůla: Pilot musel nouzově přistát na pláži, při vzletu pak havaroval

Novinky, Vojtěch Pospíšil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hodně smolný den prožil v pátek jeden novozélandský pilot. Se svým ultralehkým letadlem Jabiru nejprve kvůli závadě motoru nouzově přistál na pláži Mahurangi na Severním ostrově. Poté, co provedl nutné opravy, se pokusil opět vzletět, ale vjel do vody a havaroval.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Odlet z pláže se pilotovi nepovedlVideo: Reuters

 
Článek

Podle agentury Reuters se letadlu během letu z ničeho nic zastavil motor. Přitom se jednalo o první let s novým motorem. Pilot Dennis Horn odhadoval, že se svým kopilotem plachtili asi tři minuty, než si všimli pláže, kterou uznali za vhodné místo pro přistání. V tu chvíli se sami dostali z nejhoršího, ale zavařili tím lidem na pláži.

Jsem v pořádku. Utrpěla jen pýcha
pilot Dennis Horn

„Viděli jsme, jak na nás letí letadlo,“ okomentovala pro Reuters situaci, kterou kamery nezaznamenaly, mladá dívka z pláže. „Každý se zastavil a jen zíral,“ dodal chlapec, jenž přistání také viděl.

„Přistáli jsme na nějakých kamenech, což bylo trochu tvrdé, ale letadlo to poškodilo jen lehce,“ popsal Horn přistání.

Nechtěli riskovat

Posádka rychle zjistila, že jejich problémy způsobila závada palivového ventilu. Po opravě oba muži neváhali a okamžitě se rozhodli odletět. Blížil se totiž příliv.

„Samozřejmě nebudeme riskovat a předvádět se, abychom se nerozmázli o tamten útes,“ plánoval si Horn před přistáním.

Útesu se sice dvojice vyhnula, ale ne už vodě, do které letadlo vjelo nejprve levým kolem a pak i přes snahu pilota celé. Čumákem a oběma křídly narazilo do písku, při čemž se výrazně poškodila vrtule a také pravé křídlo.

„Protože jsme byli příliš opatrní a drželi jsme se dál od stromů a lodi a tak dál,“ odůvodnil nehodu kopilot Manfred Scherbius. On i Horn si z nehody podle australského serveru 9 News neodnesli žádná zranění, jak lakonicky potvrdil sám pilot. „Jsem v pořádku. Bez problému. Utrpěla jen pýcha,“ řekl Horn.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám