Hlavní obsah

Rybáři našli velrybí siamská dvojčata, měla dvě hlavy a dva ocasy

Novinky, vps

Rybáři na mexickém poloostrově Baja California našli před pár dny v jedné místní laguně vzácná velrybí siamská dvojčata. Jednalo se o mláďata plejtvákovce šedého, která měla dvě hlavy a dva ocasy, ale jen jedno tělo, napsala agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Moře v Mexiku vyplavilo velrybí siamská dvojčataVideo: Reuters

 
Článek

Mláďata vyplavilo moře v neděli v laguně Ojo de Liebre a v době, kdy je našli místní rybáři, údajně ještě žila. Naději na přežití ale dle vyjádření odborníků neměla. Výskyt plejtvákovců není v této oblasti překvapivý, do místních lagun migrují v zimě ze severu právě kvůli tomu, aby rodili.

Mláďata vážila kolem půl tuny a jejich tělo bylo dlouhé necelé čtyři metry. Biologové soudí, že se pravděpodobně narodila předčasně. Matku, která je přivedla na svět, se nepodařilo nalézt. Neví se tak, zda neobvyklý porod přežila.

Vědci, kteří měli možnost mláďata prozkoumat, zjistili, že se jednalo o samičky. Až podrobnější analýza ukáže, zda dvojčata sdílela nějaké orgány. Mršinu biologové zakopali na pláži poblíž laguny, kde byla nalezena. Poté, co se rozloží, si odvezou kostru k dalšímu zkoumání.

Siamská dvojčata už byla u velryb v minulosti zaznamenána například u kerporkaků nebo plejtváka malého. U plejtvákovce šedého se však podle biologa Benita Bermudeze jedná o první doložený případ.

Plejtvákovci šedí dorůstají do délky až 15 metrů a můžou vážit i 40 tun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám