Hlavní obsah

Merkelová se zřejmě zranila i kvůli staré lyžařské výbavě

Bern

Příčiny nedávného pádu kancléřky Angely Merkelové na běžkách, při němž si šéfka německé vlády naštípla pánevní kost, Berlín dosud nezveřejnil. Podle švýcarského serveru blick.ch by ho ale mohlo mít na svědomí stáří jejích lyží.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Angela Merkelová

Článek

Výrobce vedl, že kancléřčiny lyže jsou asi 20 let staré a nejspíš by už potřebovaly pořádný servis. Kancléřce ho také nabídl - a to zdarma. Podle zveřejněných fotografií používá Merkelová běžky od východoněmecké firmy Germina.

"Lyže kancléřky jsou tak ročník 1992 až 1995," řekl serveru provozní ředitel výrobce Maik Nothnagel. "U tak starých lyží už bývá nutný servis. Už nekloužou tak jako na začátku," dodal. Firma by prý Merkelové běžky zdarma seřídila, berlínské kancléřství se jí ale zatím neozvalo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kancléřka Merkelová dorazila na zasedání vlády o berlích Video: Reuters

Tím, že její lyže používá tak známá osobnost, se Germina dokonce chlubí na svých internetových stránkách. Den před loňskými Vánocemi na ně umístila zprávu, že Merkelová byla spatřena při běžkování ve švýcarském Svatém Mořici na lyžích její značky.

"Sice to nejsou nejnovější běžky, ale jsou to německé běžky. Palec nahoru!" uvedla Germina. Krátce po Vánocích se Nothnagel v německém deníku Bild chlubil, že "vyrábí lyže, na nichž jezdí kancléřka".

Zranění narušilo plány kancléřky

Právě někdy v této době Merkelová na své vánoční dovolené ve švýcarských Alpách při běžkování spadla, přivodila si těžkou zhmožděninu a naštípla si levou zadní část pánve. Kvůli bolestivému zranění musí chodit o berlích a zrušila velkou část svých naplánovaných akcí a cest v příštích třech týdnech, oznámil v pondělí její mluvčí.

Kancléřka si přesto nenechala ujít tradiční přijetí Třech králů v berlínském kancléřství, i když více než stovku dětí v kostýmech z 27 německých diecézí musela přivítat o dvou berlích.

"Nemůžu pořádně stát a měla bych hodně ležet," omlouvala se jim při svém prvním veřejném vystoupení od oznámení zranění. S námahou pak vyšla dva schody, aby si s malými hosty zazpívala jednu z tříkrálových písní.

Ve středu Merkelová osobně řídila první zasedání své nové vlády se sociálními demokraty. Přišla na něj s berlemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám