Hlavní obsah

Výběr zájemců o první výpravu na Mars pokračuje. Cesta je bez návratu

Do užšího výběru zájemců o první lidskou výpravu na rudou planetu se z 202 tisíc přihlášených dostalo 1058 uchazečů. Podle webu deníku Figaro to sdělila nizozemská společnost Mars One, která neobvyklou výpravu slibuje. Na konci výběru by mělo zůstat 24 lidí, kteří budou mít šanci začít osídlovat Mars.

Foto: JPL-Caltech/MSSS/Handout , Reuters

Povrch Marsu vyfocený sondou Curiosity

Článek

Členové širšího výběru pocházejí ze 107 zemí, především ze Spojených států (297), Kanady (75), Indie (62) a Ruska (52). Většina z nich je ve věku od 25 do 35 let. Je zde více mužů než žen, 586 ku 472, upřesnil ve čtvrtek deník.

Vyslání materiálu potřebného k vybudování stanic na Marsu má začít za pomoci bezpilotních modulů v roce 2022. Cesta první skupiny „velvyslanců Země“ k rudé planetě se plánuje na duben 2024 a měla by trvat 210 dní. Druhá skupina má vyrazit o rok později, upřesnil francouzský list.

Zda se cesta uskuteční, se neví

Organizátoři projektu, který si podle nich vyžádá šest miliard dolarů, ale zatím zůstávají diskrétní ohledně stavu financování a řešení technických těžkostí, které s podobnou smělou misí souvisejí. „V tomto stadiu nikdo nemůže s jistotou tvrdit, že cesta k Marsu se opravdu uskuteční,“ poznamenal Le Figaro.

BEZ KOMENTÁŘE: Takto mohl podle NASA vypadat vývoj MarsuVideo: NASA

Odborníci v možnost realizace projektu moc nevěří, zpochybňují ho po finanční i praktické stránce. Největší riziko podle nich představuje vysoká úroveň radioaktivního záření, která by mohla prvním kolonizátorům Marsu zničit imunitní systém a vyvolat u nich rakovinu.

Nizozemský inženýr Bas Landrop, který v roce 2012 s projektem přišel, je ale stále optimista. Potřebné prostředky chce získat od partnerských firem a od sponzorů včetně médií. Mimo jiné prý plánuje nepřetržitý videopřenos ze života kolonistů na způsob televizní reality show.

Reklama

Výběr článků

Načítám