Hlavní obsah

Nejoblíbenější hračky, které ve skutečnosti lezly na nervy

• Aktualizováno

Snad každý to v dětství zažil alespoň jednou. Na trhu se objevila hračka, která se stala naprostým hitem, každý ji chtěl a děti si nepřály pod stromeček nic jiného. Jenže brzy po Vánocích často zjistily, že jejich vysněný dárek je vlastně dost příšerný.

Mluvící příšerka se stala v 90. letech snem miliónů dětí. Dnes existuje v modernějších verzích

 
Článek

Australský zpravodajský server news.com.au sestavil přehled nejoblíbenějších a zároveň nejvíc nenáviděných hraček. Jedním z takových předmětů byla třeba magnetická tabulka - revoluční způsob kreslení, něco jako iPad 60. let minulého století. Ale jenom skoro.

Aby dítě nakreslilo obrázek, muselo kroutit dvěma knoflíky, z nichž jeden pohyboval kreslícím hrotem směrem horizontálním a druhý vertikálním. Vytvořit cokoli jiného než rovné čáry vyžadovalo chirurgickou přesnost a spoustu potu. A když už se povedlo vytvořit něco přijatelného, stačilo tabulkou zatřást a mistrovské dílo bylo smazáno navždy.

Huňatý Furby

Malý, chlupatý robot, který s námi dokáže mluvit a hrát si. Koncem 90. let minulého století po něm toužily všechny děti, které uvěřily, že budou mít malého chlupatého kamaráda, se kterým si budou moct povídat.

Foto: Profimedia.cz

Roztomilý Furby, hit konce 90. let.

Ve skutečnosti to byly podivné příšerky, mrkající a klapající zobákem, které co chvíli něco zaskřehotaly "fárbyovštinou". Na světě se jich prodalo víc než 40 miliónů kusů a v loňském roce se dočkala tahle hračka digitálního vylepšení s "citlivějšíma očima".

Míč na hopsání

Velká, nafukovací koule se dvěma výrůstky, za které se může dítě chytnout a hopsat po pokoji. Pokud tedy, jak se běžně stávalo, po pár metrech neskončí na nose, v lepším případě na zadku.

Foto: Profimedia.cz

Skákací míče jsou stále v oblibě.

K tomu je třeba přičíst bolavá záda z nepřirozeně vzpřímené pozice. Ale přesto je dál dost lidí kupuje.

Místo zvířátka Tamagoči

Když rodiče vytrvale dítěti odmítali pořídit domácího mazlíčka, bylo nejlepší a nejbližší možnou volbou Tamagoči. V roce 1996 se stalo doslova šílenstvím a na hřištích nebylo jediné dítě bez digitálního zvířátka v kapse. Od té doby se jich prodalo 80 miliónů kusů.

Éra digitálních mazlíčků zdaleka nekončí

Virtuální zvířátka žijící na miniaturní obrazovce se musela krmit, bylo třeba si s nimi hrát a uklízet po nich. Na začátku to byl zajímavý hit. Ale udržet digitální zvířátko šťastné, bylo dost náročné a majitel brzy zjistil, že se vlastně ani v klidu nenají.

Barevná Rubikova kostka

Geniální hlavolam vytvořený v 80. letech spustil jedno z největších šílenství. Kdo ji neměl, ten ji chtěl, jen aby si pak mohl rvát vlasy, že ji nedokáže složit. Někteří se to naučili.

Foto: Profimedia.cz

Rubikova kostka, fenomén mezi hlavolamy.

Někteří se dokonce zúčastňovali mistrovství ve skládání na čas a pod vodou a jednou rukou. A jiní po čase rezignovali, kostku poskládali do výchozího stavu s pomocí šroubováku, a od té doby na ní jednou za rok ve vitrínce utřou prach.

Nepořádný malý chemik

Dokázala chemická souprava nějaké dítě cokoli naučit, anebo přivést k jinému experimentu, než jak nadělat na koberci interesantní šmouhy? Nasadit si brýle a předstírat provozování domácí alchymie obvykle bavilo tak dlouho, dokud míchání různě barevných prášků neztratilo kouzlo novosti.

Foto: Profimedia.cz

Hra na malého chemika obvykle nadělala spoustu nepořádku. Ilustrační foto

Pak začalo být jasné, že žádný podstatnější výbuch se z toho vymáčknout nedá. A jakmile člověk spálil všechny proužky magnézia, nebylo už moc co dělat.

Anketa

Měli jste v dětství některou z těchto hraček?
Magnetickou tabulku na kreslení
49,4 %
Postavičku Furby
2,6 %
Skákací míč
2,7 %
Tamagoči
8,6 %
Rubikovu kostku
23,2 %
Malého chemika
2,7 %
Žádnou
10,8 %
Celkem hlasovalo 10475 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám