Hlavní obsah

Největší plavidlo na světě je poprvé na vodě

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trup plavidla jménem Prelude, které bude po dokončení s 488 metry největším plovoucím zařízením na světě, byl tento týden poprvé vytažen na vodu. Stalo se tak v docích v Jižní Koreji. Až se dostane do provozu, bude zkapalňovat zemní plyn z vrtů u australského pobřeží, napsal ve středu server BBC.

BEZ KOMENTÁŘE: Vytažení plavidla Prelude na voduVideo: Royal Dutch Shell

 
Článek

I když červený kolos vypadá jako loď, technicky vzato tak nemůže být označován. Na místo určení se totiž nedostane vlastním pohonem, ale musí tam být dotažen. Až bude dokončen, bude téměř půl kilometru dlouhý a 74 metrů široký.

Prelude je zkonstruován ze zhruba 260 tisíc tun oceli. Očekává se, že při plném provozu bude vážit až 600 tisíc tun, a uzme si tak titul největšího zkonstruovaného plavidla v historii. Prvenství mu možná nevydrží dlouho – společnost Shell, které zařízení patří, totiž oznámila, že už začala s pracemi na ještě větším plavidle.

Do provozu by se měl Prelude dostat v roce 2017. Bude sloužit asi 200 kilometrů od severoaustralského pobřeží, kde bude zkapalňovat zemní plyn z tamních vrtů. Ten pak bude prodáván na trzích v Asii. Energie z množství plynu, které bude plavidlo produkovat, by podle odhadů měla stačit k napájení města velikosti Hongkongu.

Oblast, v níž bude Prelude sloužit, je známá výskytem silných cyklónů, ale podle tvrzení společnosti Shell je loď postavena tak, aby tyto podmínky vydržela.

Přesná cena projektu nebyla sdělena, analytik z oboru ale agentuře Reuters řekl, že by se mohla pohybovat v rozmezí 10,8 až 12,6 miliardy dolarů, tedy 217 až 255 miliard korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám