Hlavní obsah

Kostra dinosaura se prodala za 13 miliónů

Za 400 000 liber (13,1 miliónu korun) ve středu britská aukční síň Summers Place Auctions vydražila kostru obřího dinosaura diplodoka. Informovala o tom zpravodajská stanice SkyNews. Sedmnáctimetrová fosilie samice diplodoka longuse, známého též jako seismosaurus, je stará zhruba 150 miliónů let.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kostra diplodoka se vydražila v přepočtu za 13 miliónů korunVideo: Reuters

 
Článek

Aukční dům prozatím podrobnosti o kupci nesdělil, uvedl však, že kostra bude vystavena pro veřejnost. Ještě před dražbou síň uvedla, že by se fosilii mohlo pokusit zakoupit některé muzeum. Odhadovalo se, že prodej kostry by mohl vynést až 600 000 liber (takřka 20 miliónů korun).

Kostra byla objevena před několika lety ve státě Wyoming v USA. Za nálezem tehdy stála dvojice dospívajících synů německého paleontologa Raimunda Albersdörfera, která otci s vykopávkami pomáhala. V práci ho ale synové spíš rušili, proto je poslal hledat vlastní fosilie na místo, kde by mohli najít zajímavé, ale bezcenné fragmenty. Později však za otcem přišli, že našli kost, kterou neunesou.

Diplodocus byl obří sauropodní dinosaurus, který se vyskytoval na konci jurského období v dnešní Severní Americe. Zajímavé na tomto pravěkém býložravci je, že měl duté obratle, takže i při průměrné délce 30 metrů nevážil více než 15 tun. Například jeho vzdálený příbuzný brachiosaurus žijící ve stejném období na území dnešní Afriky měl při podobné délce hmotnost 30 až 50 tun.

Reklama

Výběr článků

Načítám