Hlavní obsah

Štětkoun kamerunský má v Ostravě už dvě nápadnice

Právo, Denisa Telaříková
Ostrava

Sameček štětkouna kamerunského Penji z ostravské zoologické zahrady se již několik týdnů těší ze společnosti dvou samiček. Ty za ním do Ostravy připutovaly ze zoo v nizozemském Rotterdamu. Sdělila to mluvčí ostravské zoo Šárka Kalousková.

Foto: archiv Zoo Ostrava

Ostravskému samečkovi štětkouna kamerunského dorazily z Rotterdamu dvě nevěsty.

Článek

„Mladé samičky jsou sestry a narodily se 20. února loňského roku. Jmenují se Yoko a Poli. Po jejich zabydlení v novém prostředí a seznamovací fázi mohou nyní návštěvníci vidět všechna zvířata pohromadě v zadní části pavilonu Tanganika,“ popisovala mluvčí zoo s tím, že obě „nevěsty“ jsou o něco menší než Penji, kterému se již na hlavě objevují výrůstky typické pro samce.

„Od prvních chvil to vypadá, že si Penji nové partnerky oblíbil, takže budeme doufat, že se rodina štětkounů rozroste o nové členy. Prostory v pavilonu Tanganika budou ale obývat jen dočasně. Po dostavbě Pavilonu evoluce budou zvířata umístěna v jednom z nových výběhů,“ upozornila Kalousková.

Foto: archiv Zoo Ostrava

Samice štětkouna kamerunského rodí po 120 až 127 dnech březosti jedno až šest mláďat.

Štětkoun kamerunský je velmi pestře zbarvené prase a má poměrně hustou hnědočervenou srst, úzký bílý pás uprostřed hřbetu a protáhlé ušní boltce zakončené štětkou delších chlupů (odtud jeho název).

Jeho domovinou je okolí řeky Ubangi až k řece Niger. Žije v malých skupinách vedených dospělým samcem. Výrůstky na hlavě slouží samcům v době námluv jako nárazníky při vzájemných potyčkách. Samice rodí po 120 až 127 dnech březosti jedno až šest mláďat do hnízda z travin, které si sama vybuduje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám