Hlavní obsah

Roztomilí mazlíci? Pózování s exotickými zvířaty může být plné bolesti

Novinky, jky

Zapózování s malým tygříkem na Instagram, dvě fotografie se vzácnými opičkami na Facebook a snímek s unaveně působícím leguánem jen do rodinného alba - tak často mnozí turisté přemýšlejí na svých dovolených, kde mají šanci fotit se za úplatu s exotickými zvířaty. Skupina Care For The Wild se nyní snaží lidem ukázat stinnou stránku tohoto byznysu.

BEZ KOMENTÁŘE: Pózování se zvířaty je pro řadu turistů velkou atrakcí, za kterou rádi zaplatí

 
Článek

Chodí po plážích, luxusních hotelových rezortech či po městech a za menší bakšiš nabízejí turistům fotku se zvířetem, které by v jeho domovině mohlo žít obvykle nanejvýš v zoologické zahradě. A ač to může být krásná vzpomínka na slunečnou dovolenou, ochranáři ukazují, že vše není tak roztomilé, jak by se mohlo zdát.

Umístění fotky s exotickým zvířetem na sociální sítě s vidinou nadšených komentářů přátel je pak možná ještě lákavější. Jenže tato zdánlivě nevinná setkaní zvířatům ani trochu neprospívají. Žijí většinou v nevhodných podmínkách a často byla odebrána svým matkám neúměrně brzo.

Žádné fotky, prosím

Nová kampaň nese název „Žádné fotky, prosím” (No Photos, Please). Otázka začala být nahlas probírána v září, kdy zpěvačka Rihanna v thajském letovisku Phuket zapózovala na fotografii s roztomilým zvířetem známým jako lori štíhlý. A ač je toto zvíře opravdu roztomilé, pobyt v lidském náručí mu nedělá ani trochu dobře, píše deník Daily Mail.

Foto: Care for the Wild

Jedna z upoutávek, která má varovat turisty před populární kratochvílí.

Britský deník dále upozornil na to, že kousnutí opice lori může být kvůli jejím jedovatým slinám nebezpečné. Pokud se tedy některá z těchto zvířat nabízejí k fotografování s turisty, mají zuby většinou vytržené, aby nemohla zákazníkům ublížit. Organizace Care For The Wild dodává, že jsou tito živočichové odebíráni matkám velmi záhy. Ty jsou navíc často při tomto procesu zabity, protože své potomky agresivně brání a nechtějí je vydat.

Problém se netýká jen jednoho druhu

Organizace varuje, že situace je podobná i u jiných živočišných druhů – v mexickém Cancúnu se děje totéž se lvíčaty, v marockém Marrákeši pak s opičkami. A takových měst a druhů zvířat je bohužel daleko více.

„Je to docela lehké nechat se chytit na dovolené v rozpoložení, kdy si budete říkat, že je to docela dobrý nápad. Věřím ale, že kdyby lidé viděli, jaký příběh mají tato zvířata za sebou, naučili by se říkat ne. Pokud vidíte zvíře, které má žít v divočině a žije mimo divočinu, potom nastal čas začít si klást otázky – kde má zuby a drápy? A proč je tak krotké? Odpovědi jsou bohužel zřejmé,” uvedl ředitel Care For The Wild Philip Mansbridge.

„Lidé si musí uvědomit, že to není něco vtipného, co se hodí na Facebook. Neviníme nikoho, kdo to v minulosti udělal. Doufáme jen, že se nám povede rozšířit do povědomí tyto skutečnosti, aby se to nedělo v budoucnu. Neplaťte za fotografie se zvířetem, které má být v divočině. Udržte si peníze v kapse – pokud se tomuto podnikání přestane dařit, zvířata budou zůstávat v divočině,” dodal Mansbridge.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám