Hlavní obsah

Balónem do stratosféry za 1,4 miliónu korun

Novinky, vps

Americká společnost World View tento týden oznámila, že od roku 2016 plánuje lety balónem do výšky kolem 30 kilometrů, odkud se pasažéři budou moct dívat z luxusní kapsule na zakřivení Země. Nový hráč na trhu extrémních zážitků si za tento výlet chce účtovat 75 tisíc dolarů (1,4 miliónu korun).

BEZ KOMENTÁŘE: Takto by měly vypadat plánované lety do stratosféryVideo: worldviewexperience.com

 
Článek

Na pasažéry, kteří si cestu zaplatí, čeká hodinu a půl dlouhé stoupání do cílové výšky. V ní stráví asi dvě hodiny, během nichž si budou moct užívat jedinečnou vyhlídku. Zpět na zem je po odpojení se od obrovského héliového balónu snese padák.

Kdo by tak chtěl zažít něco podobného, jako loni v říjnu Rakušan Felix Baumgartner, který skočil z výšky 39 kilometrů, má šanci. Jen ho nikdo nebude nutit skákat a pohodlí v kapsuli pro osm lidí bude mnohem větší, než v té Baumgartnerově. Pasažéři se v ní budou moct volně procházet a k dispozici jim bude bar.

Nové záběry z rekordního skoku ze stratosféry

Na rozdíl od projektu SpaceShipTwo miliardáře Richarda Bransona, který podle plánů vynese cestující v raketoplánu do výšky asi 110 kilometrů, nezažijí zákazníci World View stav beztíže. Budou moci pozorovat „jen“ zakřivení Země.

I tak si ale společnost myslí, že její nabídka bude úspěšná. Sází totiž na nižší cenu (75 tisíc dolarů oproti Bransonovým 250 tisícům) a také na bezpečnější technologii cesty.

„Balóny této velikosti tu jsou už po desetiletí. Z technického hlediska je let lehce proveditelný, a navíc s nízkým rizikem,“ řekla prezidentka společnosti Jane Poynterová při představení projektu.

První zkušební lety jsou s povolením Federálního úřadu pro letectví naplánovány ještě na letošek. „Jízdenky“ pak chce společnost začít prodávat během pár měsíců. První komerční lety by se pak měly uskutečnit v roce 2016.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám