Hlavní obsah

Tisíce králíků podhrabaly skotský ostrůvek, většinu čeká vyhubení

Větry bičovaný skotský ostrůvek Canna obývá jen dvanáct lidí – a 16 tisíc králíků. Tisíce z nich ale musí být podle oficiálního rozhodnutí vyhubeni. Jejich hrabáním ostrov eroduje a nedávno dokonce způsobili sesuv půdy, který zablokoval jedinou silnici na ostrově, napsala v úterý agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Ostrůvek Canna

Článek

Ostrov Canna se před lety potýkal s přemnožením krys. V roce 2006 byla spuštěna operace, při níž bylo vyhubeno přes pět tisíc těchto hlodavců, kteří ohrožovali populaci mořských ptáků, když jim z hnízd vybírali nevylíhnutá vajíčka.

Deratizace stála ostrov 600 tisíc liber (přes 18 miliónů korun) a problém vyřešila. Zanedlouho se však objevil nový problém – přemnožili se divocí králíci. Na ostrově už totiž nebyly žádné krysy, které předtím snižovaly jejich počet. [celá zpráva]

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Ostrov Canna

Charitativní skupina ochránců přírody National Trust of Scotland (NTS) uvedla, že počet králíků bude snížen na "udržitelnou" úroveň, protože jejich hrabání poškozuje nejen budovy na malém odlehlém ostrůvku u západního pobřeží země. Minulý týden ostrůvek Canna postihl sesuv půdy, který experti připsali právě podzemní aktivitě králíků. Jediná silnice na ostrově kvůli němu byla několik dní neprůjezdná.

Úplně je nevyhubí

Jedna z obyvatelek ostrova Winnie MacKinnonová listu The Times řekla, že králíci dokonce vytahují kostry z místního hřbitova. "Hrabou v hrobech a vyhrabávají kosti," prohlásila MacKinnonová. "Jíme tady spoustu slaných koláčů s králičím masem, ale stejně s nimi nedokážeme držet krok," dodala.

NTS nyní shání smluvního partnera, který by králíky na sedm kilometrů dlouhém ostrově vybil na přijatelný počet. Úplně vyhubeni být nemůžou, jsou totiž potravou pro mořské ptáky, jež na ostrově hnízdí, uvedl server BBC.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám