Hlavní obsah

Bezohlední skauti úmyslně poničili 200 miliónů let starý skalní útvar

Novinky, Vojtěch Pospíšil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen pár sekund stačilo třem skautům k tomu, aby zničili skalní útvar v americkém parku Goblin Valley, který příroda formovala milióny let. Za jejich bezohledný čin, jemuž se smáli, jim teď hrozí trestní stíhání, napsal server CNN.

BEZ KOMENTÁŘE: Tři Američané úmyslně poničili 200 miliónů let starý skalní útvar

 
Článek

Američané identifikovaní jako David Hall, Glenn Taylor a Dylan Taylor jsou podle serveru FOX 13 skautskými vedoucími a o minulém víkendu kempovali v Utahu. Vydali se také na výlet do tamního Goblin Valley, které je známé tisíci skalními útvary připomínajícími houby.

Říká se jim hoodoo a místní je označují jako gobliny. Jsou staré až 200 miliónů let a díky svému výraznému tvaru se staly symbolem parku. Právě jeden z těchto útvarů tři turisté zničili.

Jednalo se o „vylepšení”

Hall držel kameru a hecoval Glenna Taylora, který na balvan zatlačil a shodil ho dolů. Všemu přihlížel jeho syn Dylan. Muži se smáli, radovali a nadšeně se povzbuzovali. „Vylepšili jsme Goblin Valley,“ říkal ve videu David Hall.

Video poté nahráli na Facebook, odkud ho ale po negativních reakcích odstranili. Jeho dalšímu šíření tím však nezabránili a nahrávka se tak dostala i k představitelům parku.

„Jsme velmi znepokojeni tím, že sem někdo přijde a zničí tento přírodní úkaz, který se formoval milióny let,“ sdělil serveru FOX 13 šéf parků v Utahu Jeff Rasmusen a dodal, že za 22 let své kariéry nic podobného nezažil.

Balvan prý mohl někoho zranit

Trojice se prostřednictvím Halla brání a tvrdí, že balvan byl vratký a nestabilní a mohl někoho ohrozit. Jeho zničení tak bylo tím nejlepším, co mohli udělat.

„Je šílené, že to drželo jen na troše hlíny. Nějaké malé dítě mohlo jít okolo, spadlo by to na něj a zemřelo by. Glenn tím zachránil jeho život,“ řekl Hall. Podle Rasmussena i v případě, že byl kámen nestabilní, neměli právo zasáhnout.

Incidentem se zabývá i největší americká skautská organizace Boy Scouts of America, jejímiž členy jsou všichni tři zúčastnění. Jejich čin zkritizovala a po vyšetření celé události podnikne náležitá opatření, jak stálo v pátečním tiskovém prohlášení.

Představitelé parku nahrávku, kterou poprvé zhlédli minulou středu, stále prošetřují. Není tak jasné, zda se do případu zapojí, nebo nechají rozhodnutí na zástupcích okresu Emery, na jehož území park leží.

Reklama

Související témata:

Související články

Mayskou pyramidu proměnily buldozery v silnici

Stavbaři zničili buldozery jednu z největších mayských pyramid ve středoamerickém státě Belize. Rozdrcený kámen ze stavby staré nejméně 2300 let použili na...

Výběr článků

Načítám