Hlavní obsah

„Žabožrouty“ byli podle archeologů dřív Angličané, Francouzi až po nich

Právo, BBC, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Angličané už po staletí posměšně označují Francouze za „žabožrouty“. Milí „rostbífové“, jak jim zase na oplátku říkají v zemi galského kohouta, by se však nyní měli chytit za nos. Jak zjistili tamní archeologové, obyvatelé Británie si na hopsajících obojživelnících pochutnávali už před více než osmi tisíci lety.

Foto: Profimedia.cz

Žabí stehýnka. Ilustrační foto.

Článek

„Je to významné pro naše pochopení toho, jak lidé žili pět tisíc let před stavbou Stonehenge, a také to nastoluje otázku: kde jsou ty žáby dnes?“ prohlásil potměšile David Jacques, šéf vykopávek na Blick Mead u Amesbury působící na anglické University of Buckingham.

Žáby zjištěné na Blick Mead nebyly jedinou součástí stravy lidí ze střední doby kamenné (mezolitu), jejichž sídliště zkoumá Jacquesův tým pod dohledem kamer BBC, CBC a jiných stanic. V nalezeném odpadu se našly i kůstky lososa a ořechy.

Experti doufají, že na Blick Mead najdou nejstarší trvale osídlenou lokalitu Británie – a také klíč k tajemství proslulého Stonehenge, které leží nedaleko.

Reklama

Výběr článků

Načítám