Hlavní obsah

Vesmírná sonda Pioneer-10 se navždy odmlčela

SAN FRANCISCO

Americká kosmická sonda Pioneer-10, nejvzdálenější lidský výtvor v kosmu, vyslala po 31leté pouti vesmírem v lednu k Zemi poslední signál. Oznámil to v noci na středu NASA. Poslední signál byl stejně jako dva předchozí už velmi nejasný. Při posledním pokusu o kontakt 7. února nepřišla žádná odpověď. Další pokusy o kontaktování sondy se neplánují.

Článek

NASA obdržela poslední signál od této vědecké sondy 22. ledna ze vzdálenosti 12,23 miliardy kilometrů od Země, což je 82krát větší vzdálenost než mezi Zemí a Sluncem. Signálu letícímu rychlostí světla trvalo 11 hodin a 20 minut, než dorazil na Zemi.

Nejvýznamnější mise vesmírného výzkumu

"Poté, co při své dlouhé pouti do hloubi vesmíru přeletěla Mars, se sonda dostala do míst, kam se dosud nikdy nedostalo nic vyrobené lidstvem," uvedl ředitel pro výzkum sluneční soustavy NASA Colleen Hartman. Let sondy označil za jednu z nejvýznamnějších misí vesmírného výzkumu.

Sonda nese informace o Zemi

Sonda Pioneer-10 odstartovala na cestu vesmírem 2. března 1972 z floridského mysu Canaveral. Jako první pronikla pásem asteroidů mezi planetami Mars a Jupiter a v prosinci 1973 z oběžné dráhy kolem Jupitera potvrdila, že tato planeta je složena z plynů a tekutiny.

V dalších letech přinesla mnoho jiných vědeckých poznatků. V roce 1983 se stala prvním lidským výtvorem, který opustil solární systém, a to když minula orbit vzdáleného Pluta. Ačkoli mise Pioneer-10 byla oficiálně ukončena v roce 1997, vědci ji sledovali dále v rámci výzkumu vesmírných komunikačních technologií.

Její další osud je těžké určit. Pokud sondu objeví nějaká vzdálená civilizace, najde v ní zlatou desku s obrázkem ženy a muže a informacemi o Zemi. Pioneer-10 pokračuje v pouti ke hvězdě Aldebaran v konstelaci Taurus. Cesta tam jí bude trvat 2 milióny let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám