Hlavní obsah

Řidič dostal za překročení povolené rychlosti pokutu 2,4 miliónu korun

Novinky, vps

Švédský podnikatel Anders Wiklof překročil na padesátce rychlost o 27 km/h. V mnoha zemích by se to vyřešilo menší pokutou, případně i zatížením bodového konta. Wiklof ale ke své smůle přestupek spáchal ve Finsku, kde se pokuty vypočítávají z příjmů a majetku viníka. A protože je Švéd opravdu bohatý, úřady mu nařídily zaplatit v přepočtu 2,4 miliónu korun.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Policejní radar. Ilustrační foto

Článek

Sedmašedesátiletý Wiklof se přestupku dopustil na souostroví Alandy, ležícím mezi Švédskem a Finskem v hrdle Botnického zálivu. Pokutu přijal, ale podle serveru listu Daily Mail uvedl, že její výši považuje za absurdní.

„Raději bych ty peníze dal na charitu. Můžu vinit jen sebe, ale je otázka, zda je pokuta férová. Kdybych jel rychle ve Švédsku, dostal bych pokutu 4000 švédských korun (11 600 Kč) a to je velký rozdíl,“ uvedl Švéd.

Předpokládá se, že Wiklofova pokuta je jedna z vůbec nejvyšších v historii Finska. Dalším slavným případem je bývalý šéf Nokie Anssi Vanjoki, který v roce 2002 musel zaplatit 116 tisíc eur za překročení rychlosti o 25 km/h také na padesátce.

Podobný přístup k pokutám má i Švýcarsko. Například v roce 2010 tam soud potrestal jednoho milionáře za opakované přestupky rekordní pokutou 299 tisíc švýcarských franků (podle tehdejšího kurzu 5,3 miliónu korun). [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám