"Samec měří téměř třicet centimetrů a váží něco přes půldruhého kilogramu. Takového macka nemá žádná česká zoologická zahrada," řekl hlavní zoolog Vítězslav Honsa.

Obří obojživelník i přes svoji těžkopádnost dokáže vyvinout rychlý pohyb zejména při lovu potravy. "Za den tady sporcuje tři až čtyři malé potkany. Na spodní čelisti má dva výrazné špičaté zuby, kterými snadnou prokousne i lidskou kůži," doplnil Honsa.

Hrabatky žijí ve volné přírodě v jižní Africe ve velmi tvrdých podmínkách. "V období sucha jsou zahrabané v norách hluboko pod zemí, kde vydrží bez potravy i čtyři měsíce. Až když začne pršet, vylézají na povrch a páří se," vysvětlil zoolog.