Hlavní obsah

Obří ochutnávačka burgerů. Poradíme, kam na burger zajít a kam určitě ne

Novinky, Jakub Kynčl, Vojtěch Pospíšil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

O víkendu 12. a 13. října se koná na pražském Náměstí Míru druhý ročník festivalu Burger Fest. Své burgery zde prezentuje hned 15 restaurací. Dvojice redaktorů Novinek se rozhodla nabídkou „projíst” a následně hamburgery pokud možno objektivně zhodnotit. Vybírali jsme vždy ten nejlepší hamburger, který měl restauraci co nejlépe prezentovat. Lehký sobotní oběd, jak má být.

Burger FestVideo: Novinky

 
Článek

V sobotu po 11. hodině byl na pražském Náměstí Míru trochu zmatek. Některým stánkům chvílí nefungoval proud, a tak se lidé tlačili u stánků, které byly pod proudem. O pouhou hodinu později se už tlačili skoro po celém náměstí, zájem o hamburgery byl opravdu nevídaný. Poznámka jednoho z návštěvníků, že soutěžit tu podniky o nejlepší salát, tak by nepřišla ani čtvrtina lidí, se zdála být trefná. A pořadatelé už vědí, že můžou příště udělat akci na mnohem větším místě a zájem bude.

Burgery vyhlížely většinou nadprůměrně, v tomto ohledu žádná restaurace harakiri nespáchala. Snad jen růžové burgery podniku Zephyr mnoho lidí trochu děsily. Dívenky s kožíškem a čivavou v kabelce si je však braly s nadšením, takže možná prozíravý tah.

Festivalové hamburgery se výrazně lišily svou velikostí. Část podniků servírovala mini burgery, jiné pak tradičně velké poctivce. Pokud máte hlad, nakoukněte do stánku předem. Cena burgerů se pohybovala povětšinou mezi 60 až 100 korunami.

Oběhli jsme tedy všechny podniky a podle svého nejlepšího svědomí jsme hodnotili to, co se nám dostalo do úst. Zatímco Vojtěch Pospíšil po pražských burgrárnách chodí pravidelně, a má tak dobrý přehled o aktuálním dění, Jakub Kynčl je ochutnává spíše v zahraničí, když není po ruce žádná lokální specialita, která by stála za hřích. Každý jsme vždy ochutnali čtvrtinu a zbytek pak rád sám pro sebe zhodnotil náš kameraman. Náš vítěz? Burger z podníku Bohemia Bagel.

TGI Fridays

Kde je největší fronta, tam to musí být nejlepší, říkali jsme si. Nebyla to tak úplně pravda. Hamburger byl na první pohled kus, poctivý a ovoněný omáčkou Jack Daniel's. V zásadě není nic, co bychom burgeru mohli vytknout, ale také nic, co by ho vynášelo do gastronomického nebe. Neurazí a je jakýmsi standardem tohoto festivalu.

Hodnocení: složení: 7+7; chuť: 7+7; vzhled: 4+4; CELKEM: 36/50

Burger Bar

Doporučení na jehněčí burger se neodmítá. Drobný burger jemné chuti doplněný o štědrou vrstvu domácího švestkového chutney byl velmi jemný a poskytl harmonický zážitek. Při prvním kousnutí člověk ještě trochu tápal, při druhém si začal spokojeně pobrukovat. Před šestou hodinou večerní v sobotu měl podnik zcela vyprodáno.

Hodnocení: složení: 7+9; chuť: 8+8; vzhled: 4+4; CELKEM 40/50

Jáma

Vyhlášená restaurace byla před pár lety synonynem místa, kam se chodilo na poctivý burger. Na Burger Festu však Jáma trochu zklamala. Možná jsme měli jen smůlu, ale chutě nebyly vyvážené a hamburgeru dominovala slaná chuť mírně vysušeného masa.

Hodnocení: složení: 7+8; chuť: 5+7; vzhled: 4+4; CELKEM 35/50

J.J. Murphy's

Bodrý Ir u grilu nám svůj výtvor sice předal hrdě, avšak pýcha nebyla na místě. Máme rádi růžové maso a dokonce nám nevadí ani trochu červenější. Polovina našeho burgeru byla však zcela syrová a tatarák jsme si jistě neobjednali. Nerozpuštený sýr nivového typu pak situaci jen zhoršil. Tohle se opravdu nepovedlo.

Hodnocení: složení: 4+5; chuť: 2+4; vzhled: 3+3; CELKEM 21/50

Bejzment

Poctivý kousek, který neurazí ani toho největšího jedlíka. Švestková omáčka, hodně vysoké, ale přesto dobře připravené maso. Vytknout se dá víceméně jen sušší vrchní část housky. Vzhled reprezentativní. Pro jedlíky dost možná nejlepší volba na festivalu.

Hodnocení: složení: 8+8; chuť: 7+9; vzhled: 5+5; CELKEM 42/50

Butch's Burger

Kdo nic výjimečného nedělá, nic nezkazí. Dostali jsme burger, který každý hladový člověk jistě ohodnotí nadšeně, avšak v záplavě zajímavých a výjimečných chutí byl až trochu moc fádní. Slušná houska.

Hodnocení: složení: 7+7; chuť: 6+7; vzhled: 3+3; CELKEM 33/50

Bohemia Bagel

Menší burger, ve kterém ladilo snad vše, co mělo. Pastva pro oko a pikantní masožroutův zážitek v jednom. Pevný burgřík, který držel svůj tvar. Maso jemně narůžovělé a skvěle šťavnaté, dobrá houska. Vojta hlásí neslušně až přílišnou pálivost, i tak pro něj však burger chuťově vyčnívá a pochvaluje si jej. Jakub přirovnává burger ke svému nejoblíbenějšímu hamburgeru z podniku Gordon Ramsay BurGR v Las Vegas. Je jasno.

Hodnocení: složení: 9+8; chuť: 10+9; vzhled: 4+4; CELKEM 44/50

El Arriero

Pro Jakuba černý kůň celé ochutnávky. Hoši ze smíchovské restaurace připravovali své burgery až překvapivě jednoduše. Salsa však mírně rozmáčela housky, což trochu kazilo dojem. Chuť byla ale jasně čitelná a nic ji nerušilo. Pokud nám bylo po degustaci z nějakého burgeru těžko, tak sympatický počin z El Arriero za tím rozhodně nestál.

Hodnocení: složení: 6+7; chuť: 9+8; vzhled: 3+4; CELKEM 37/50

Blackdog Cantina

Berounský „černý pes” má v českém burgerovém světě velmi dobré jméno. Obsluha byla sebevědomá a byl k tomu důvod. Výborné suroviny, dobrá houska, vše pasovalo do sebe. Přesto však něco málo chybělo k pomyslnému trůnu. Možná i lépe připravené maso. Růžová se v několika částech burgeru přebarvila na sytě červenou. I tak jsme jej však s chutí a důvěrou snědli. Možná za to mohl i krásně uhlazený vzhled burgeru.

Hodnocení: složení: 9+8; chuť: 8+8; vzhled: 5+5; CELKEM 43/50

Rock 'n' Beer Bar

Rock 'n' Beer Bar nebyl v době naší degustace v provozu. NEHODNOCENO

Zephyr

Jestli nějaký podnik nešel na Burger Festu přehlédnout a přeslechnout, byl to Zephyr. O vzhledový šok se postaraly černý s růžovým burgerem, které možná více zákazníků děsily než lákaly. Šéf obsluhy byl pak slyšet až na druhé straně náměstí, a tak růžový burger jednoduše nešlo minout, i kdybyste se o to snažili. Hodnotit vzhled je těžké, ale za nápaditost si Zephyr zaslouží pochvalu. Příště bychom se ale radši více soustředili na chuť, která byla v růžovém případě docela nevýrazná.

Hodnocení: složení: 7+8; chuť: 5+6; vzhled: 4+4; CELKEM 34/50

Tom´s Burger

Krásně navrstvený hamburger, kdy jedna vrstva skvěle oddělovala tu další. Hamburger jsme si nechali doporučit a nestačili jsme se divit, když jsme uvnitř našli kozí sýr. Nic proti kozímu sýru, to ani v nejmenším. Oceňujeme odvahu prezentovat se burgerem s natolik výraznou ingrediencí, ačkoliv nás samotné uvnitř docela pořádně překvapila. Asi jsme moc konzervativní.

Hodnocení: složení: 9+9; chuť: 6+7; vzhled: 4+4; CELKEM 39/50

Fasty's

V jednoduchosti je sice krása, ale nesmí se to přehánět. Nápadů na různé burgery bylo v tomto podniku vícero, ale jakýkoliv dojem zabíjela dochucovadla z velkých plastových láhví ze supermarketu. Když jdete prezentovat veřejnosti své burgery, opravdu si nemůžete udělat vlastní kečup? Maso slušné, chuť dobrá, ale ani o chlup víc.

Hodnocení: složení: 7+7; chuť: 7+7; vzhled: 3+3; CELKEM 34/50

Dish

Burgerové bistro sázelo na jistotu a k prezentaci nám poskytlo svůj tradiční burger Dish. Ač má na pražské scéně Dish výtečné postavení, zradilo jej v našem případě to hlavní - maso. Chuťově sice skvělé, ale bohužel nedodělané. A to výrazně. Jinak byl drobný burger chutný a k prezentaci krásně načinčaný.

Hodnocení: složení: 7+6; chuť: 8+8; vzhled: 5+4; CELKEM 38/50

Němý Medvěd

Neskutečně příjemné překvapení z Mělníka. Poctivá řemeslnná práce. Krásně vypečená slanina, chutné maso koupající se v lázni z omáčky Jack Daniel's. Kdyby bylo lepší housky, mohl mimopražský podnik překvapit a naši skromnou degustaci klidně vyhrát.

Jak jsme hodnotili

Každý z burgerů byl hodnocený na základě tří faktorů - konzistence (1 až 10 bodů), chuti (1 až 10 bodů) a vzhledu (1 až 5 bodů). Od každého hodnotitele tedy mohl získat burger až 25 bodů, celkem tedy 50.

Hodnocení: složení: 8+8; chuť: 9+8; vzhled: 5+4; CELKEM 42/50

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám