Hlavní obsah

Podle zákona jste po smrti, oznámil živému muži soudce

Novinky, Vojtěch Pospíšil

Před soud v americkém Ohiu se tento týden dostal bizarní případ. Soudce tam potvrdil, že Donald Miller, který před necelými třiceti lety zmizel z domova, a v roce 1994 byl prohlášen za mrtvého, je z právního hlediska stále po smrti. A to i přesto, že se před osmi lety vrátil živý a zdravý do svého domova. Uplynula totiž lhůta, po níž lze toto rozhodnutí zvrátit, napsal server CNN.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Dnes 61letý Miller se vypařil v srpnu roku 1986, když přišel o práci. Sám o sobě také prohlásil, že byl alkoholikem. Opustil dvě děti a tehdejší manželku, které dlužil tisíce dolarů na výživném. Jeho žena ho hledala, ale neuspěla. Po osmi letech byl prohlášen za mrtvého.

V roce 2005 se po téměř dvaceti letech vrátil do Ohia. Neměl však ani nejmenší tušení, že je vlastně po „smrti“. Dozvěděl se to až na úřadě, když požádal o nový řidičský průkaz, který mu ale nemohli vydat.

Za svých 40 let praxe jsem se s ničím podobným nesetkal.
soudce Allan Davis

Jeho dnes už bývalá žena Robin se o jeho návratu podle serveru ABC News dozvěděla teprve před několika měsíci, když se jí doneslo, že je zpět a pokouší se získat své číslo sociálního pojištění. Případ se nakonec dostal až k soudu, kde bylo rozhodnuto v jeho neprospěch.

„I přesto, že sedíte tady v soudní místnosti, živý a zdravý, zákon mi nedává možnost zvrátit původní rozhodnutí o prohlášení za mrtvého,“ řekl soudce Allan Davis. Zrušit toto rozhodnutí lze podle zákonů v Ohiu nejvýše tři roky od jeho vynesení. Rozhodnutí tak podle něj sice nedává smysl, ale nemůže jednat jinak.

Robin Millerové se po rozhodnutí soudce ulevilo. Pokud by totiž soud dopadl opačně, pravděpodobně by musela vracet sociální dávky, které dostávala od roku 1994, kdy byl její bývalý manžel prohlášen za mrtvého.

Miller má 30 dní na to, aby se odvolal, ale jeho právní zástupce pro ABC News uvedl, že tak nejspíše neučiní. Co s ním bude dál, to není jasné.

„Za svých 40 let praxe jsem se s ničím podobným nesetkal,“ dodal pro CNN soudce Davis.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám