Hlavní obsah

Bílý diamant se vydražil za rekordních 575 miliónů korun

Novinky, vps

V pondělí se v Hong Kongu v aukční síni Sotheby’s vydražil oválný bílý diamant o hmotnosti 118,28 karátu za 30,6 miliónu dolarů (575 miliónů korun). Jedná se o nejvyšší částku, za jakou se kdy bílý diamant vydražil ve veřejné aukci, napsala agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rekordní diamant při představení novinářůmVideo: Reuters

 
Článek

Vzácný diamant velký jako slepičí vejce byl vytěžen v roce 2011 v Jižní Africe. Do současné podoby ho vybrousili z hrubého kamene o váze 299 karátů.

Původní odhady počítaly s tím, že diamant se prodá za 28 až 35 miliónů dolarů, ale po souboji dvou kupujících na telefonu se poslední příhoz zastavil na 27,3 miliónu. S provizí pro aukční síň činí celková částka 30,6 miliónu dolarů. Prodávající i nový majitel zůstali v anonymitě.

„Je to nová rekordní cena za bílý diamant v aukci a také se jedná o největší diamant, jaký se kdy dražil,“ doplnil zástupce Sotheby’s.

Výsledná částka tak stačila na překonání předchozího rekordu z května, kdy se v aukční síni Christie’s vydražil jiný bílý diamant o váze 101,73 karátu za 26,7 miliónu dolarů (523 miliónů korun).

Druhým vrcholem aukce byl modrý diamant o váze 7,6 karátu, který ale kupce nenašel. Nejvyšší nabídka činila 16,12 miliónu dolarů, požadováno však bylo minimálně 19 miliónů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám