Hlavní obsah

Vojenský letoun přeletěl jen těsně nad hlavami přihlížejících

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Působivý, ale zároveň velmi nebezpečný a experty kritizovaný kousek předvedl pilot na argentinské letecké základně Marambio v Antarktidě. S letounem Hercules C-130 tam přeletěl jen těsně nad přihlížejícími lidmi, napsal server listu The Daily Mail.

BEZ KOMENTÁŘE: Vojenský letoun Hercules přelétl nad hlavami přihlížejících

 
Článek

Vojenský letoun pomalu sestupoval nad ranvej, ale kdo očekával přistání, ten se mýlil. Jednalo se o nízký průlet, na nějž na přistávací dráze čekala skupinka lidí. Ta si chtěla užít adrenalinový zážitek, při kterém 30 metrů dlouhé letadlo jen těsně mine jejich hlavy.

Pilot v tomto případě vše zvládl na jedničku a poté, co přeletěl ranvej, opět nabral výšku. Odborníci však tento kaskadérský kousek kritizují, nebyl totiž proveden z taktických nebo cvičných důvodů, ale pouze pro pobavení, a navíc s účastí civilistů, kterými byli v tomto případě fotografové.

Video se objevilo mimo jiné na fanouškovském serveru The Aviationist, kde se ho snažili obhajovat čtenáři z Argentiny. Podle nich jsou nízké průlety pro tamní piloty otázkou prestiže. Při válce o Falklandy totiž přesně takto útočili na britské lodě.

Většina pilotů létajících s C-130 podle nich má dostatečné zkušenosti, aby v náročných podmínkách v Antarktidě poznali, kdy si můžou nízký průlet dovolit a kdy ne.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám