Hlavní obsah

Muž zvládl v 94 letech zkoušky a opět získal řidičský průkaz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyřiadevadesátiletý Bertil Josefsson si nadělil k pětadevadesátým narozeninám nezvyklý dárek. Oslaví je sice až v říjnu, už teď ale udělal řidičské zkoušky a dostane platné oprávnění k usednutí za volant. A hodlá za ním trávit spoustu času minimálně do svých stých narozenin.

Foto: maž, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Senior ze středního Švédska přitom první řidičák dostal před začátkem druhé světové války už v roce 1938. Jenže nedávno mu úřady oznámily, že pokud chce nadále sedat za volant, musí složit zkoušky znova, aby prokázal, že na to jako muž velmi pokročilého věku má všechny nezbytné schopnosti. A že nebude tudíž ohrožovat bezpečnost provozu slábnoucími smysly. U zkoušek prokázal, že je řidičem zdatným, přestože za pět let by se mohl dožít stovky.

„Budu řídit, dokud toho budu schopen. Nejsou tady žádná omezení,“ uvedl bodrý stařík pro deník Expressen.

Svůj nablýskaný Volkswagen Golf bere na projížďku čtyřikrát týdně a většinou zamíří do města Lidköping. „Jezdím do města dát si nějaký zákusek a tlachat o blbostech s kamarády,“ dodává Josefsson.

Ani do důchodu se aktivnímu seniorovi nechtělo. Šel až v osmdesáti, kdy definitivně odložil brašnu elektrikáře. A přestože má rád stále aktivní životní styl, při řízení nezávodí.

„Na cestách je spousta hlupáků a řídí velmi rychle i tam, kde vůbec nevidí. Já sám jezdím maximálně sedmdesát až osmdesát (kilometrů v hodině),“ tvrdí Josefsson.

Reklama

Výběr článků

Načítám