Hlavní obsah

Znovu padl český souhláskový rekord. Tentokrát už ale opravdu nejde vyslovit

Novinky, jky

Uplynulo jen něco málo přes měsíc od vytvoření českého rekordu, který evidoval nejdelší větu složenou jen ze souhlásek, a už pelhřimovské Muzeum rekordů a kuriozit oficiálně uznalo, že je rekordní věta Milana Hanáka překonána.

Foto: Muzeum rekordů a kuriozit Pelhřimov

Milan Hanák se ze své rekordní věty radoval jen měsíc. Jeho rekord už je nyní překonán.

Článek

Pelhřimovské Muzeum rekordů a kuriozit po oznámení kuriózního rekordu doslova zasypaly návrhy nových nejdelších souhláskových vět. Rekordní věta Milana Hanáka zněla: „Blb vlk pln žbrnd zdrhl hrd z mlh Brd skrz vrch Smrk v čtvrť srn Krč.“

Noví autoři posílali do sídla redakce České knihy rekordů e-maily, dopisy, textové zprávy, a dokonce i notářsky ověřené záznamy svých souhláskových vět. Některé byly delší jen o několik písmen, jiné byly souvětími a další obsahovaly vulgarismy či nelogičnosti, což však bylo pro oficiální zaevidování nepřípustné.

Výsledek je nakonec takový, že novým českým rekordmanem se stal pan Ivan Rillich z Frymburku, který vymyslel větu: Škrt plch z mlh Brd pln skvrn z mrv prv hrd scvrnkl z brzd skrz trs chrp v krs vrb mls mrch srn čtvrthrst zrn.

Věta má 25 slov a celkem 82 znaků, což je nový český rekord. Novinky o tom informoval prezident agentury Dobrý den Pelhřimov Miroslav Marek.

Vysvětlení nové nejdelší české věty, v níž jsou samé souhlásky, neboli překlad do běžné češtiny jest tento: „Lakomý hlodavec z čeledi plchovitých, který pocházel z pohoří Brdy, kde bývá často mlha, a který byl plný skvrn od chlévské mrvy, nejdříve ze všeho hrdě scvrnkl z brzd skrze trs rostlin zvaných chrpa až do zakrslých stromů, jimiž byly v tomto případě vrby, pochoutku srnek-potvor, kterou bylo čtvrt hrsti zrní.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám