Hlavní obsah

Farmář tvrdí, že je mu 160 let. Jeho vzpomínky tomu nasvědčují

Novinky, jky

Když se zahledíte na Etiopana Dhaqaba Ebbu, uznáte, že je určitě hodně starý. Ale je nejstarší na světě? A je opravdu hned o 46 let starší než oficiálně nejstarší žijící člověk této planety? To se budou lékaři snažit v následujících týdnech zjistit. Psané záznamy o porodech se totiž v jeho údajné době narození v Etiopii ještě nevedly.

BEZ KOMENTÁŘE: Etiopan tvrdí, že mu je 160 let

 
Článek

Nemá žádné potvrzení o narození, aby svá slova mohl dokázat, avšak ve svém vyjádření pro Oromiya TV jasně uvedl, že je mu 160 let. Televizní reportér byl natolik ohromen jeho znalostí místní historie, že je podle svých slov přesvědčený, že je farmáři skutečně 160. Mimořádně ho pak nadchly jeho údajné vzpomínky na italskou invazi do Etiopie v roce 1895.

„Když Itálie napadla Etiopii, měl jsem dvě manželky a můj syn už byl dostatečně starý na to, aby mohl pást dobytek,” uvedl Ebba podle Mohammada Adema, který text překládal pro portál Opride.com. Samozřejmě je ale možné, že má Ebba tyto události jen dobře načtené či naučené z doslechu.

Kdyby se ale podařilo starcův věk ověřit, stal by se jednoznačně nejstarším žijícím člověkem na této planetě nejen v současnosti, nýbrž v celé historii. Rekord zatím drží Francouzka Jeanne Calmentová, která zemřela ve svých 122 letech. Na světě je však více lidí, kteří tvrdí, že jsou ještě starší.

Není sám

V minulém měsíci se například přihlásil Bolívijec Carmelo Flores Laura s tvrzením, že je mu 123 let. To ostatně naznačují i veřejné záznamy v jeho rodišti, podle kterých se narodil 16. července 1890. Nedisponuje však rodným listem, pouze záznamem o svém křtu z místního kostela. Žádost o uznání svého věku Guinnessovou knihou rekordů ale nikdy nevyplnil.

Ebba to má poněkud těžší. Vyrostl ve společnosti, kde se uznávala ústní tradice uchovávání záznamů, a tak nemá žádné tištěné dokumenty, které by jeho slova potvrzovaly. „A nikdo z mých vrstevníků bohužel už také není naživu,” dodal Ebba s tím, že i kdyby nebyl uznán nejstarším mužem na světě, tak ho těší aspoň to, že má stále více zubů než jeho nejstarší syn Hamid. Jeho věk nezmínil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám