Hlavní obsah

Na Vltavě soutěžily létající stroje

Novinky, vrb

Létající žárovka, zlatá rybka, velký strakatý pes nebo baron Prášil se utkali o vítězství na nedělním leteckém odpoledni na Vltavě v centru Prahy. Akce se zúčastnilo na třicet posádek. Podle organizátorů se na Red Bull letecký den 2013 přišlo podívat více než 30 tisíc diváků.

Nadšenci s létajícími stroji skákali v Praze z mostu do ledové VltavyVideo: Jiří Forman, Novinky

 
Článek

V soutěži jde především o to, kdo sestrojí co nejoriginálnější létající stroj, který vydrží co nejdéle ve vzduchu.

Při výrobě létajících strojů organizátoři fantazii účastníků nijak neomezovali. Museli pouze svůj výrobek vytvořit ručně z plovoucích materiálů a stroj nesměl být i společně s pilotem těžší než 200 kilogramů. "Česko může znovu ukázat, že je národ kutilů a české zlaté ručičky dokážou zázraky," uvedli pořadatelé.

Lepší než Lajka

Akce probíhala v Praze na Dvořákově nábřeží, kam přilákala přes třicet akčních týmů. Mezi nimi i tým odvážlivců z portálu Seznam.cz, který vyrukoval s leteckým strojem v podobě maskota Seznamu psa Krastyho.

Pětičlenný tým se do akce pustil s maximálním nasazením. „Chystáme se sestrojit letoun ve tvaru psa, jenž překoná zemskou přitažlivost a alespoň na pár okamžiků se vznese. Sice ne do vesmíru, ale nad nebezpečné a zrádné vody Vltavy. Tento cíl se pokusí splnit náš hrdinný tým pěti odvážlivců a milovníků roztomilých pejsků. Pevně věříme a doufáme, že náš Seznam Interlet dopadne lépe než Lajka,“ říká citace na prezentační listině soutěžících.

Foto: Jiří Forman, Novinky

Redbull tým Seznamu

Stavba psího aeroplánu trvala třicet dní. Byl vyroben z dřevěné konstrukce s obručemi a kartónovým tělem polepeným bílou srstí z potahové chlupaté tkaniny. „Pak jsme sprejem vytvořili strakatý vzhled srsti a ozdobili psí krk šálou,“ říká jeden z členů týmu Martin Štverák. Z šestimetrové výšky pak letěl s Krastym střemhlav do řeky  šéf týmu Seznamu Jan Lucina. Délka jeho doletu byla 15 metrů.

Hodnotila se tři kritéria: délka letu, kreativita leteckého stroje a předletová show na šest metrů vysokém můstku. Stroje byly poháněny pouze lidskou silou

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám