Hlavní obsah

Žena s příjmením Keihanaikukauakahihuliheekahaunaeleová zvítězila nad úřady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úřady na Havajských ostrovech musely zrušit omezení délky jmen v osobních dokladech. Vyhověly tak stížnosti Janice Keihanaikukauakahihuliheekahaunaeleové, jejíž jméno se zdaleka nevešlo do běžného amerického řidičského průkazu.

Foto: Chris Stewart, ČTK/AP

Průkaz, na němž má Havajanka jen příjmení, kterému navíc chybí poslední písmeno.

Článek

Místní televize KHON2 informovala, že na nové řidičské průkazy a identifikační karty se už nezvykle dlouhé jméno, které přijala od svého dnes už zemřelého manžela, vejde. Úřady státu Havaj přitom začaly nové osobní doklady vydávat jen kvůli Keihanaikukauakahihuliheekahaunaeleové.

Doposud se Havajanka ve svých dokladech musela vzdát několika písmen svého příjmení, což ji přivedlo až k podání stížnosti. Úřady ji marně přemlouvaly, aby od svého požadavku ustoupila a se zkracováním jména se smířila.

„Miluji polynéskou kulturu, do které jsem se přivdala. Miluji své havajské jméno. Nosit ho je čest,“ uvedla žena pocházející z New Yorku.

Foto: Chris Stewart, ČTK/AP

Průkaz, na němž má Havajanka jen příjmení, kterému navíc chybí poslední písmeno

Janice dlouho nosila řidičský průkaz, na nějž se vešlo jen 34 písmen, a havajský identifikační průkaz, kde bylo místo na všech 35 znaků (bez přechylování je ženino příjmení Keihanaikukauakahihuliheekahaunaele). Problém nastal letos v květnu, kdy si nechala vystavit nový průkaz. Na něm už neměla křestní jméno a z příjmení jedno písmeno chybělo.

„Zastavil mě policista, podíval se na průkaz a viděl, že nemám křestní jméno. Řekla jsem mu, že to není moje chyba a že se snažím o nápravu. On mi na to řekl, že si vždy můžu změnit jméno zpět na to, které jsem měla za svobodna. To mě ranilo. Posledních 22 let se dívám, jak se po havajské kultuře jen šlape, a tento policista zacházel úplně stejně s mým jménem,“ popsala svůj příběh.

S problémem oslovila stanici KHON2. Ačkoliv jí úřady původně tvrdily, že změna průkazů zabere až dva roky, k nápravě po zveřejnění jejích útrap došlo během několika dní.

Případ vyvolal velkou mediální pozornost nejen v USA. "Celý den mi kvůli tomuto příběhu volali lidé z celého světa. Doufám, že v budoucnu pomůže vyřešit i problémy dalších lidí," řekla v pátek Keihanaikukauakahihuliheekahaunaeleová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám