Hlavní obsah

Nejošklivějším zvířetem světa se stala věčně utrápená ryba

Novinky, Vojtěch Pospíšil

Nejošklivějším zvířetem na světě se v nové soutěži stala sliznatá ryba, známá především pod svým anglickým označením blobfish. Věčně mrzutě a utrápeně vyhlížející želatinovitá kreatura suverénně porazila své konkurenty, informovali organizátoři soutěže. Ti se tímto způsobem snaží upozornit na to, že i nevábně vypadající zvířata můžou mít existenční problémy a čelit vyhynutí.

BEZ KOMENTÁŘE: Nejošklivějším zvířetem na světě se stala sliznatá ryba

 
Článek

Soutěž organizovala Společnost na ochranu ošklivých zvířat (Ugly Animal Preservation Society - UAPS) a hlasovala v ní veřejnost. Přesný počet hlasů nebyl zveřejněn, ale podle serveru BBC News zvítězila blobfish o 10 tisíc hlasů. Výsledky byly vyhlášeny ve čtvrtek na Britském festivalu vědy v Newcastlu.

Sliznatá ryba dorůstá délky asi 30 centimetrů a žije v hloubkách 600 až 1200 metrů v australských pobřežních vodách. Je bezobratlá, nemá žádné kosti a její rosolovité tělo jí umožňuje vznášet se ve vodě bez vynaložení většího množství energie. Blobfish se často stává vedlejším úlovkem při rybolovu, což ohrožuje existenci celého druhu. Jako vítěz soutěže se stala maskotem UAPS.

Náš tradiční přístup k ochraně přírody je sobecký. Chráníme jen zvířata, která jsou roztomilá, jako pandy.
Simon Watt, prezident UAPS

Na druhém místě se umístil kakapo soví, což je jediný nelétavý papoušek na světě. Vzácný pták sice na svém domovském Novém Zélandě nemá přirozené predátory, ale příchod lidí se psy a dalšími šelmami ho téměř vyhubil. V 70. letech minulého století se dokonce nevědělo, zda už druh nevyhynul. Záchranný program trvající už několik desítek let se snaží zvyšovat populaci těchto ptáků, v únoru roku 2012 jich bylo napočítáno celkem 126.

Třetí pozici si vysloužil axolotl mexický. Tento obojživelník, který dorůstá délky až 35 centimetrů, si zachovává po celý život larvální stádium. Přirozeně žije v několika mexických jezerech, kde je podle serveru BBC ohrožen znečišťováním vody.

BEZ KOMENTÁŘE: Další kandidáti na titul nejošklivějšího zvířete planety

Mezi další nominované se dostal například primát kahau nosatý, žába Telmatobius culeus z jezera Titicaca nebo karetka novoguinejská, želva s komickým „prasečím“ nosem.

Je to vážná věc

Není náhodou, že mnoho z druhů vybraných do soutěže je vážně ohroženo. Na první pohled se může zdát, že celá věc je jen humornou soutěží, ale UAPS, kterou v rámci ankety mimo jiné podporovali například komici Stephen Fry nebo Simon Pegg, chtěla zviditelnit i méně pohledná ohrožená zvířata.

„Náš tradiční přístup k ochraně přírody je sobecký. Chráníme jen zvířata, která jsou roztomilá, jako pandy. Pokud jsou hrozby vyhynutí tak vážné, jak se zdají, tak soustředění se jen na hezké živočichy je chybou. Nemám nic proti pandám, ale ty už mají své příznivce. Tyto druhy také potřebují pomoc,“ okomentoval soutěž pro BBC biolog a televizní moderátor Simon Watt, který je prezidentem UAPS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám