Hlavní obsah

Údajný prsten Adolfa Hitlera se prodal za milión korun

Pětapadesát tisíc dolarů (jeden milión korun) dal v úterý nejmenovaný kupec za údajný prsten nacistického vůdce Adolfa Hitlera, který byl k mání při dražbě amerického aukčního domu Alexander Historical Auctions. Znalci přitom předpokládali, že cena se vyšplhá možná až na dvojnásobek.

Foto: auctions.alexautographs.com

Prodaný prsten

Článek

Prsten podle dochované dokumentace vyhotovil zlatnický mistr Karl Berthold přímo pro diktátora a daroval mu ho. Prsten je ze stříbra, z někdejšího pozlacení po 75 letech téměř nic nezbylo. Na prstenu je mohutný hákový kříž, který je posazený na jiných hákových křížích a mečích. Šperk korunuje velký rubín.

Prsten si po skončení 2. světové války z Německa odvezl jistý americký voják označovaný v aukční dokumentaci jako "seržant Joseph". Po válce ho našel ve sklepě mnichovského paláce Führerbau, který sloužil jako reprezentační sídlo nacistů. Potom ho vlastnilo několik sběratelů, z nichž poslední zemřel před dvěma lety. Prsten v úterý k prodeji nabídli jeho vnuci.

Současně s prstenem byla po válce v Mnichově nalezena i pozlacená poloautomatická pistole, kterou nacistický vůdce rovněž dostal darem. Pistole je dnes exponátem v muzeu v americké vojenské akademii ve West Pointu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám