Hlavní obsah

V Třeboni si daly dostaveníčko stovky houbařů

– Třeboň
Právo, Vladimír Vácha

Stovky houbařů, ale i návštěvníků lázeňské Třeboně si v sobotu nenechalo ujít letošní dvoudenní houbařské slavnosti. V zámecké galerie mohou obdivovat a někteří i závidět houby, které se podařilo nasbírat šťastnějším houbařům především na Kaplicku na Slavonicku.

Foto: Vladimír Vácha, Právo

V galerii třeboňského zámku nebylo chvílema u exponátů k hnutí.

Článek

„Konečně začínají růst, ale bohužel u nás na Třeboňsku zatím jen paběrkujeme především na hrázi rybníků. To, co mohou na výstavě lidé vidět, nasbírali lidé právě převážně na Kaplicku, Slavonicku a na Šumavě. Přesně jsem exponáty nepočítala, ale myslím, že ji je ke stovce,“ řekla v sobotu Právu mykoložka Libuše Kotilová, která se rozhodujícím způsobem na přípravě výstavy.

Radou je Kotilová připravena houbařům pomoci i v neděli a rovněž o nadcházejících třech víkendech.

Foto: Vladimír Vácha, Právo

V zámecké galerii nebylo chvílema u exponátů k hnutí.

„Lidé si stále hodně pletou jedlou muchomůrku růžovku s prudce jedovatou muchomůrkou tygrovanou, ale ptají se i na různé anomálie, které se čas od času v lese při sbírání hub vyskytnou. Zrovna před chvílí jsem dvě paním objasňovala příčiny určitých změn u nalezených lišek,“ dodala Kotilová.

Připomněla, že výstava zámecké galerii potrvá až do 29. září a je věnována vzpomínce na významného mykologa MUDr. Jiřího Kubičku, který se narodil před sto lety. A samozřejmě, že exponáty budou pořadatelé průběžně doplňovat a obměňovat. Zatím jim vládne velký hřib nalezený na Šumavě.

Reklama

Výběr článků

Načítám