Hlavní obsah

Ukradl 200 let starou bibli z kostela. Vrátil ji po 42 letech, aniž ji otevřel

– Londýn
Novinky, Jakub Kynčl

Psal se rok 1971, když z kostela Nejsvětější Trojice (Holy Trinity Church) v anglickém Hastingsu jeden Němec odnesl 200 let starou bibli. Červíček svědomí v něm hlodal tak dlouho, až nakonec knihu po 42 letech pečlivě zabalil a odeslal farnosti zpět.

Foto: Profimedia.cz

Zloděj bibli ukradl, aby si zlepšil angličtinu. Ilustrační foto

Článek

Němec dorazil počátkem 70. let 20. století do Hastingsu se svou manželkou, aby se naučil lépe anglicky. Některé lekce se konaly právě v prostorech kostela. Němec byl s kvalitou výuky silně nespokojen a rozhodl se odnést si bibli z kostela jako jakousi kompenzaci za výuku, která byla podle něj nekvalitní a předražená. Bibli si vzal prý proto, aby si mohl angličtinu jejím čtením zpět ve své vlasti vylepšit sám. Nikdy se k tomu však nedostal.

Pokladník kostela Simon Scott uvedl, že dostal od tohoto muže anonymní dopis, ve kterém stálo: „Nebudete věřit tomu, že jste dostali tento dopis a určitě nebudete věřit skutečnosti, že brzy dostanete poštou bibli.”

A skutečně - Němec odeslal rozměrnou bibli v koženém obalu s měděnými sponami ve velké krabici zpět kostelu. V dopisu informoval o tom, že ho lekce angličtiny velmi zklamaly. Bible tam prý volně ležely a připadaly mu nevyužité.

Žena se na něj za krádež zlobila

„Tu knihu si prý vzal jako kompenzaci za tento špatný a drahý kurz. Ve svém dopise však také napsal, že se k tomu nikdy nedostal. Jeho žena na něj navíc byla za krádež naštvaná. Kdykoliv kolem této knihy šel, vždy prý cítil pocit viny, napsal nám muž v dopisu,” řekl Scott.

„Nikdy jsem nenašel kuráž, abych přijel a knihu vrátil osobně. Nyní jsem odešel do důchodu a konečně jsem se rozhodl napravit svůj čin a vrátit se zpět na stranu dobra,” napsal Němec ve svém dopisu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám