Hlavní obsah

Rekord českých aukcí, první známky světa se prodaly za 1,9 miliónu

Šestiblok prvních známek světa Penny Black se v sobotu na aukci v Praze vydražil za 1,9 miliónu korun. Richard Burda ze společnosti Burda Auction, která dražbu pořádá, řekl, že se jedná o nejdražší filatelistickou položku vydraženou v Česku.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Šestiblok prvních známek světa Penny Black

Článek

Známky vydané roku 1840 ve Velké Británii se prodaly za vyvolávací cenu. Byl pouze jeden zájemce, k ceně známek zaplatí ještě 18 procentní aukční příplatek. Šestice dražených jednopencových černých známek s podobiznou královny Viktorie je mimořádně vzácná jednak proto, že jsou známky v bločku, navíc nejsou orazítkované. Především ale pocházejí z 11. tiskové desky, z níž bylo tištěno pouze 0,25 procenta nákladu Penny Black.

„Reálná cena je dva až pět miliónů,” vysvětlil Burda s tím, že jediný další dochovaný šestiblok z 11. tiskové desky se v roce 2007 prodal v USA za v přepočtu osm miliónů korun. V Česku se prý jedná o nejdražší filatelistickou položku prodanou na oficiálních aukcích, dražší byly už jen celé sbírky známek.

Celky nepoužitých prvních známek světa platí ve filatelii za exkluzivní materiál, k prodeji jsou nabízeny jen ojediněle. Původním majitelem dražených známek byl jeden z největších britských sběratelů Cyril Humphrey Cripps, jehož vzácná sbírka byla filatelistickému trhu skryta desítky let. Podle Burdy nabízela známky investiční společnost.

Nejdražší známka světa je švédská

Aukce ve Skleněném paláci v Dejvicích potrvá do neděle, kdy se budou dražit české známky. „Trhu se známkami se v zahraničí daří velmi dobře, český trh je ale zahleděný do českých známek,” uvedl Burda, podle nějž musejí čeští sběratelé a investoři, kteří mají zájem o zahraniční známky, nakupovat hlavně v cizině. Proto se prý snaží dostávat co nejvíc kvalitního „materiálu” i na české aukce.

Za nejdražší známku světa je považovaná švédská poštovní známka Tříšilinková žlutá. Tento barevný chybotisk z roku 1855 byl vytištěný omylem v jediném exempláři. V roce 2010 byla vydražena podle světových agentur za rekordní částku 2,27 miliónu dolarů (46,1 miliónu korun), čímž překonala vlastní rekord z roku 1996. Přesná cena známky ale zůstala utajena. Vůbec nejcennější filatelistickou položkou při dražbách ovšem je takzvaná „Obálka z Bordeaux”. Na unikátní obálce jsou nalepeny současně červený a modrý Mauritius. V roce 1993 ji na aukci koupil anonymní sběratel, zaplatil za ni pět miliónů dolarů (101,6 miliónu korun).

Za nejvzácnější známku považují filatelisté známku Britská Guyana. Tato slavná jednocentová známka z roku 1856 je také chybotisk. Nepříliš vzhlednou červenou známku se zastřiženými rohy, na níž se dá rozeznat kresba plachetnice, naposledy vydražil John du Pont za 935 000 dolarů (asi 19,3 miliónu korun) v roce 1980. U laické veřejnosti je nejpopulárnější známkou světa Modrý Mauritius, který se objevil společně s červeným v roce 1847 jako první emise stejnojmenné britské ostrovní kolonie. Má hodnotu dvě pence, existuje asi 12 exemplářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám