Hlavní obsah

Prasklou misku koupili za 15 korun, prodala se za půl miliónu

Novinky, vps

V přepočtu přes půl miliónu korun vynesla v aukci jedněm manželům z anglického hrabství Kent dvanácticentimetrová keramická miska s prasklinou na spodní straně, kterou koupili před deseti lety v dobročinném prodeji za 50 pencí (asi 15 korun). O její hodnotě až donedávna nic netušili, napsal server Daily Mail.

Foto: Canterbury Auction Galleries

Dvanácticentimetrová miska se prodala za 550 tisíc korun.

Článek

Nezkušené oko si na misce jen těžko všimne něčeho zvláštního. Není proto překvapením, že manželé, kteří si nepřáli zveřejnit svou identitu, předmět z Číny z 18. století nekoupili jako investici, ale jen kvůli tomu, že se jim líbila.

Doma tak misku měli deset let a nevěnovali jí větší pozornost. A pravděpodobně by jim v domácnosti zůstala i nadále, kdyby aukční síň v Canterbury nepořádala akci, ve které nabízela lidem bezplatné ohodnocení jejich starožitností a uměleckých předmětů.

Pár této nabídky využil a donesl odborníkům prasklou misku společně s několika dalšími předměty. Experti misku se znakem čínského císaře Čchien-lunga identifikovali a ocenili ji na 1500 liber.

Foto: Profimedia.cz

Prasklina na spodní straně misky

Poptávka po východních starožitnostech je ale momentálně silná, miska proto v aukci překonala veškerá očekávání a i s provizí pro aukční síň se vydražila za 18 600 liber (550 tisíc korun). Její dnes už bývalí majitelé tak přišli nečekaně k velmi pěkné částce.

„Pořádali jsme bezplatné hodnocení a ten pár ji přinesl s několika dalšími věcmi. Pořídili ji před deseti lety na charitativním prodeji pro jednu nemocnici, věci se tam tenkrát prodávaly volně na stolech. Líbila se jim její barva, tak ji koupili,“ řekla Cliona Kilroyová z aukční síně v Canterbury.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám