Hlavní obsah

Měl hlídat 100 let starou whisky za milióny, místo toho ji prolil hrdlem

– Scottdale
Novinky, vps

V USA se koná soud s mužem, který vypil 52 lahví whisky z roku 1912 nalezených v domě, v němž pracoval jako správce. Obviněný svou vinu popírá, ale policie našla jeho DNA na prázdných lahvích, jejichž hodnota se pohybovala v přepočtu kolem dvou miliónů korun, napsal server televizní stanice ABC4.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Whisky našli dělníci při rekonstrukci domu v městečku Scottdale v americké Pensylvánii. Jeho majitelka Patricia Hillová ho před lety koupila a postupně ho rekonstruovala tak, aby z něj vytvořila penzion.

Celkem se pod schody ukrývalo 104 lahví století starého alkoholu, který zakoupil původní majitel domu, průmyslník J. P. Brennan v roce 1917. Bedny s whisky značky Old Farm Pure Rye poté schoval během prohibice. Postupem času se na ně ale zapomnělo.

Polovina lahví chyběla

Se stěhováním, čištěním a uskladněním whisky pomáhal Hillové John Saunders, kterého zaměstnala jako správce a ubytovala ho v suterénním bytě. Dvaašedesátiletý muž byl dlouholetým rodinným přítelem.

Američanka se nějaký čas rozmýšlela, jak s whisky naloží. Po pár měsících ovšem zjistila, že polovina lahví chybí. Viníka nemusela dlouho hledat, okamžitě jí došlo, že to nejspíš byl Saunders.

Ten svou vinu ale popíral. Policii přiznal, že se stěhováním lahví sice pomáhal, ale žádnou z nich neotevřel. Whisky se podle něj vypařila a při svém stáří by stejně nebyla dobrá, řekl podle šerifa Barryho Prittse během výpovědi.

DNA nelže

Odborník aukční síně Bonhams s tvrzením o nízké kvalitě whisky rozhodně nesouhlasil a odhadl cenu 52 vypitých lahví na 102 tisíc dolarů (asi dva milióny korun). Vyšetřovatelé poté Saundersovi odebrali vzorky DNA a porovnali je s DNA nalezenou na třech lahvích. Pro nikoho nebylo překvapením, že se vzorky shodovaly.

„DNA nelže. Jsem jen zklamaná, že rodinný přítel, kterého znám 40 let, lhal. Z celé té zkušenosti jsem v šoku,“ řekla Hillová.

Právní zástupci obou stran se minulý týden dohodli, že pro postup v případu je potřeba výpověď odborníků a další důkazy k tomu, aby mohla být určena přesná hodnota whisky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám