Hlavní obsah

Zdravá žena touží kvůli vzácné poruše po amputaci nohou

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Američanka Chloe Jennings-Whiteová (58) z Utahu už od dětství tušila, že s ní není něco v pořádku. Záviděla totiž invalidům a chtěla přijít o nohy. Může za to vzácná porucha jménem apotemnofilie, kvůli které touží jinak naprosto zdravá žena po amputaci svých nohou.

Zdravá Američanka se chce stát invalidou

 
Článek

Apotemnofilie je porucha, při které jinak zdraví a racionálně uvažující jedinci touží po amputaci určité končetiny nebo končetin. Nejedná se tak o pošetilost nerozumného člověka, vždyť Whiteová má tituly z prestižních univerzit v Cambridge a Stanfordu a doktorát z chemie, ale o vážnou vadu, která je nad ženiny síly.

Američanka se navíc musí vyrovnávat s urážkami, nesouhlasem i výhružkami od lidí, kteří pro její stav mysli nemají pochopení.

Sehnat lékaře, který by někomu jen tak amputoval končetiny, je prakticky nemožné, Whiteová proto hledá jiné způsoby; několikrát se už pokusila o sebezmrzačení. Často také jezdí v rámci terapie na invalidním vozíku a nemůže si to vynachválit.

„Když jsem na vozíku, tak o tom (vozíku) vůbec nepřemýšlím. Je to pro mě normální. Ale pokaždé, když jdu pěšky, tak mám v mysli, že by to takhle nemělo být,“ vyjádřila žena své pocity pro televizní stanici ABC4.

Věděla to od čtyř let

Whiteová podle svých slov už ve čtyřech letech poprvé poznala, že s ní něco nění v pořádku. Žárlila na postižené děti a záviděla své tetě, která potřebovala po nehodě na kole ortézy. V devíti letech si pokusila úmyslně ublížit právě při nehodě na kole, ale odnesla si z ní jen škrábance a podlitiny.

O zmrzačení se pokoušela i nadále. Miluje lyžování a často si záměrně vybírá ty nejtěžší sjezdovky. Jezdí na hranici svých schopností a doufá, že při případné nehodě by konečně dosáhla svého. Málem se jí to podařilo v roce 2006, kdy částečně ztratila cit v levé noze. Po uzdravení na lyžování i přes doporučení lékařů nezanevřela. Naopak, od té doby jezdí ještě agresivněji.

Tou největší bolestí pro ni ovšem bylo přemýšlení nad tím, proč vlastně taková je. Že existují lidé s podobným trápením, se dozvěděla až před deseti lety.

Našla řešení

Kromě úmyslného zmrzačení si Whiteová našla ještě jednu cestu. Údajně se jí ozval jeden lékař mimo USA, který by jí byl ochoten operačním zákrokem dočasně přerušit nervy v nohou. Operace ale stojí 25 tisíc dolarů (asi půl miliónu korun), a to je pro Američanku moc.

„Nikdy si to nebudu moct dovolit, ale vím, že kdybych mohla, tak bych toho nelitovala. Nevím, proč to lidi tak pohoršuje. Je to stejné jako u transsexuálních mužů, kteří si nechají odstranit své přirození. Už ho nikdy nebudou mít zpět, ale oni to tak chtějí,“ řekla Whiteová podle serveru news.com.au.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám