Hlavní obsah

V Číně konečně staví nejvyšší mrakodrap světa, má být hotov za sedm měsíců

– Čchang-ša
Novinky, Vojtěch Pospíšil

Dlouho se zdálo, že ambiciózní projekt výstavby mrakodrapu Sky City v čínském městě Čchang-ša, který by se stal s výškou 838 metrů nejvyšší budovou na světě, je nesplnitelný. Začátek stavby věže, jež má být složena z prefabrikovaných dílů, byl totiž několikrát odložen. V sobotu ale došlo k zahájení stavby slavnostním výkopem základů, napsal list The Daily Telegraph.

BEZ KOMENTÁŘE: Vizualizace projektu Sky City

 
Článek

Čína není ve výškových stavbách žádným nováčkem, vždyť se může chlubit hned několika budovami, jejichž výška přesahuje 400 metrů. Výstavba věže Sky City, která by svou výškou o deset metrů překonala dubajský mrakodrap Burdž Chalífa, je ale podstatně náročnější. Není to jen rekordní výškou, ale především plánovanou technologií stavby.

Společnost The Broad Sustainable Building (BSB) chce totiž drtivou většinu mrakodrapu postavit z předvyrobených dílů. Kromě úspory nákladů na výstavbu a výrazně menšího množství odpadového materiálu je podle konstruktérů hlavní výhodou především rychlost, s jakou jsou schopni tyto stavby dokončit.

Foto: Profimedia.cz

Slavností výkop základů, ke kterému došlo v sobotu 20. července

U Sky City společnost počítá s dokončením za těžko uvěřitelných sedm měsíců. Čtyři potrvá výroba potřebných dílů a tři pak jejich samotné sestavení na místě. V minulosti bylo stanoveno několik dřívějších termínů, ale BSB se až doteď nikdy nepodařilo získat potřebná povolení ke stavbě.

Stavební firma BSB není v oblasti staveb z prefabrikovaných dílů žádným nováčkem. Je to její hlavní zaměření a má na svém kontě již několik výškových budov postavených za rekordní čas. Například loni v lednu postavila 30patrový mrakodrap za pouhých 15 dní. [celá zpráva]

Třicetipatrový mrakodrap vyrostl v Číně za pouhých 15 dnů

I tak se ale zdá, že projekt za 5,25 miliardy jüanů (necelých 17 miliard korun) je především megalomanským snem zakladatele a majitele BSB Jüe Čanga. Projektem Sky City se totiž v květnu zabýval server Gizmodo, který oslovil několik stavebních odborníků. Ti se k projektu vyjádřili spíše skepticky, ale i přesto, že momentálně nejvyšší budova z prefabrikovaných dílů má jen něco přes 30 pater, projekt nezavrhli.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Pokud nakonec čínský magnát a jeho společnost BSB stavbu dokončí, je otázkou, jaké budou v mrakodrapu životní podmínky. Čang totiž plánuje, že jeho Sky City bude obývat více než 30 tisíc lidí. Kromě bytů mají být ve věži ještě školy, nákupní centra, divadla, kina a dokonce i nemocnice. Pohodlné a rychlé cestování mezi patry pak umožní 90 výtahů.

„Lidé nechtějí jít na vlak nebo jet autem do práce. Sky City odstraní ze silnic dva tisíce aut díky tomu, že jeho obyvatelé budou mít většinu toho, co potřebují k životu, přímo v místě bydliště,“ řekl Čang podle serveru Construction Week minulý měsíc na jedné konferenci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám