Hlavní obsah

V USA spadne každých 30 minut televize na dítě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Každých 30 minut utrpí průměrně jedno dítě ve Spojených státech zranění spadlým televizním přijímačem. Počet návštěv takto zraněných dětí u lékaře stoupá s rostoucí oblibou televizí s plochou obrazovkou, uvedla v pondělí studie, kterou citovala agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Studie zveřejněná v časopise Pediatrics sledovala počet zranění dětí padajícími televizemi v letech 1990 až 2011. Zatímco v roce 1990 bylo kvůli pádu televizního přijímače zraněno 5455 dětí, v roce 2011 už to byl více než dvojnásobek – 12 300 případů. Většina zranění nebyla vážná a jen 2,6 procenta případů vyžadovalo hospitalizaci.

Předchozí výzkum už ale zjistil, že v letech 2000 až 2011 padající televize 215 dětí zabily.

Nejméně jednu televizi má 99 procent amerických domácností a 55 procent má tři a více televizních přijímačů. Počet domácností, kde se počet televizí znásobil, od roku 1990 stoupl více než dvojnásobně, ale to podle vědců není hlavní příčinou stoupajícího počtu zranění; za to může spíše nevhodné umísťování přijímačů, dodala studie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám