Hlavní obsah

Nesmažte v údolí Smrti vajíčka na zemi, prosí správa parku

Americký Národní park údolí Smrti vyzval turisty, aby se nesnažili vyzkoušet pověstnou schopnost nejteplejšího místa na Zemi tím, že budou smažit vajíčka přímo na zemi. Parku tím přidělávají problémy s narůstajícím množstvím odpadků, napsala dnes agentura AFP.

BEZ KOMENTÁŘE: Takhle se dělá volské oko v Údolí smrti

 
Článek

"To, že jeden z našich zaměstnanců natočil a na internet vložil video, na němž smaží na pánvi v údolí Smrti vejce, mělo demonstrovat, jak horko tam může být. Doporučujeme vám, abyste - pokud to chcete zkusit - použili pánev nebo alobal a odpadky odpovídajícím způsobem uklidili," napsal park na svých stránkách na Facebooku.

"Údržbáři Národního parku údolí Smrti mají plné ruce práce s uklízením vajec rozklepnutých přímo na chodník, stejně jako s obaly od vajíček a skořápkami poházenými po parkovišti. Tohle je národní park. Prosím, odpadky hoďte do košů nebo popelnic a neklepejte vejce na chodníky," končí apel správy parku.

Údolí Smrti, které leží v Kalifornii a Nevadě, ve středu oslaví sté výročí od naměření nejvyšší absolutní teploty vzduchu na Zemi: 56,7 stupně Celsia.

Za nejteplejší místo na zemi bylo dlouho považováno město Azízíja na severozápadě Libye, kde v roce 1922 naměřili teplotu 58 stupňů Celsia. Loni ale mezinárodní tým odborníků došel k závěru, že nezkušený meteorolog tehdy naměřil teplotu špatně. Rozbil prý spolehlivý teploměr a pro určení teploty použil méně kvalitní měřidlo. Podle odborníků se spletl asi o 2,8 stupně Celsia. Prvenství v největší naměřené teplotě vzduchu tedy připadlo opět údolí Smrti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám