Hlavní obsah

Jediné zavrávorání a mohlo být po něm. Muž běžel po proudu žhavé lávy

Novinky, zkr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sicílie

Tak tohle rozhodně nezkoušejte, varují odborníci po zhlédnutí videa, na kterém muž běží po proudu žhavé lávy stékajícím po sopce. Při jednom z kroků je dokonce vidět, jak mu zpod podrážky vyšlehne plamen, uvedl server dailymail.co.uk. Vědci nyní přišli s vysvětlením, jak je vůbec možné, chodit po něčem takto rozpáleném.

BEZ KOMENTÁŘE: Tohle nikdy nezkoušejte: muž běžel po žhavé lávě

 
Článek

Na internetu se objevil krátký záznam, který zachycuje dva muže na úbočí sicilské sopky Etny, ze které právě vytéká láva. Jeden z nich při tom poskakuje přímo po žhavém proudu.

Podle Erika Klemettiho z Univerzity Denis v Ohiu vzniká při kontaktu žhavé lávy s okolním vzduchem na jejím povrchu krusta, na kterou se dá vstoupit. Ovšem jen na krátkou chvíli. Kromě toho, i když láva teče proudem, je mnohem viskóznější než voda, což znamená, že vydrží určitý tlak. Pokud tedy po ní člověk přeběhne rychle, neponoří se.

„Je tam vysoký teplotní rozdíl mezi lávou, která má zhruba 1000 stupňů Celsia, a vzduchem, který může mít okolo 25 stupňů. Takže láva rychle tuhne v polopružnou hmotu,“ vysvětlil geolog Klemetti.

Běhání po rozžhavené lávě je podle něj relativně bezpečné, pokud se proud nachází daleko od chřtánu soptícího vulkánu a pokud plyne pomalu. Zároveň prý musí mít člověk štěstí. Stačí totiž jedno zaškobrtnutí a skončí až po uši ve žhavé hmotě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Letos v březnu předvedla Etna svou síluVideo: Reuters

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám