Hlavní obsah

Britské deníky se nachytaly na hoax o předávkování sušenkami

Novinky, vps

Internetové verze tří největších britských deníků The Sun, Daily Mirror a Daily Mail v pondělí převzaly jako skutečnost hoax, tedy smyšlenou zprávu, o kritikovi jídla, který měl upadnout do kómatu poté, co v jedné arkansaské restauraci snědl 413 máslových sušenek, a celkem tak zkonzumoval 62 tisíc kalorií. Servery článek po několika hodinách stáhly bez přiznání chyby.

Foto: repro The Sun

Server The Sun měl Shalinovy údajné zdravotní potíže jako svou hlavní zprávu

Článek

Ve smyšleném článku arkansaského humoristického serveru The Rock City Times stálo, že kritik jídla Kevin Shalin navštívil restauraci Red Lobster ve městě Little Rock a zamiloval se do tamních máslových sušenek, které podnik nabízel hostům „zdarma a v neomezeném množství ke každému jídlu“. Neměl ho zastavit ani fakt, že jedna sušenka obsahuje 150 kalorií.

Podle zprávy chtěl Shalin překonat rekord v konzumaci sušenek, který činil 415 kusů. Ale po 413. sušence se svalil na zem a začal se třást. Po převozu do nemocnice upadl do kómatu. Aby autoři dodali příběhu na absurditě, uvedli, že lékaři z jeho těla odsáli přes sedm litrů másla.

Senzacechtiví novináři významných britských bulvárních serverů zprávu společně s dalšími menšími portály z celého světa převzali. Nezarazil je ani fakt, že portál The Rock City Times má na webu pod logem titulek „arkansaský druhý nejvíce nespolehlivý zdroj zpráv“, a že Shalin v době, kdy měl být v kómatu, přispíval na svůj Twitter.

Článek se tak jako pravdivá zpráva objevil na internetových verzích tří největších britských deníků – The Sun, Daily Mail a Daily Mirror. The Sun měl dokonce článek jako svou hlavní zprávu. Poté, co vyšlo najevo, že se jedná o kachnu, servery zprávu stáhly, ale svou chybu už nepřiznaly.

O vymyšleném případu informoval i kanadský deník The Globe and Mail, ale ten po stažení článku uznal, že se stal obětí mystifikace. Znenadání slavný Shalin pak musel své přátele a fanoušky na Twitteru ujišťovat, že je opravdu v pořádku a že se mu nic nestalo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám