Hlavní obsah

Chutná hrozně, řekla vědkyně, která ochutnala nejstarší nalezenou vodu na Zemi

Novinky, Vojtěch Pospíšil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Voda, kterou našli vědci v kamenném masivu v Kanadě v hloubce 2,4 kilometru, už byla dříve potvrzena jako nejstarší nalezená na Zemi. Profesorka Barbara Sherwood Lollarová měla příležitost vodu starou 1,5–2,6 miliardy let ochutnat a v nedávném rozhovoru pro Los Angeles Times uvedla, že nechutná vůbec dobře.

BEZ KOMENTÁŘE: Takto vědci získali vzorek nejstarší vody na světěVideo: University of Toronto

 
Článek

Tým kanadských a britských výzkumníků vodu objevil ve zlatém dole ve městě Timmins v provincii Ontario. Podle jejich odhadů se jedná o původně povrchovou vodu, která stekla pod zem. [celá zpráva]

Profesorka Lollarová z univerzity v Torontu, která patří do zmíněného týmu vědců, vodu zkoumala a popsala jí s kolegy ve zprávě v časopisu Nature. V rozhovoru pro Los Angeles Times se pak podělila o svoje osobní pocity z ochutnávek vody.

„Musím se přiznat, že jsem jí čas od času ochutnala. Chutná hrozně. Je o mnoho slanější než mořská voda. Rozhodně byste ji nechtěli pít,“ řekla vědkyně.

„Ta slanost je první, co si uvědomíte. Voda je extrémně slaná kvůli tomu, jak reaguje s kamenem. Je také víc viskózní než obyčejná voda, má konzistenci javorového sirupu. Napřed je bezbarvá, ale jakmile se dostane do kontaktu se vzduchem, minerály v ní začnou reagovat a voda zrezaví,“ dodala Lollarová.

Vědkyně teď chce se svými kolegy navštívit další možná naleziště a dozvědět se více o podobně staré vodě, především sestavit časový rámec nalezených vzorků a zjistit kolik takové vody vůbec na Zemi je. Vědci také chtějí každý vzorek otestovat na přítomnost života.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám