Hlavní obsah

Lovec bouří čekal čtyři roky na dokonalou supercelu

– Booker
Novinky, vps

Americký fotograf a lovec bouří Mike Olbinski dlouhá léta jezdil po Texasu a snažil se zachytit perfektní supercelu. Podařilo se mu to až teď a výsledek za čtyřleté čekání rozhodně stojí. Zachycený atmosférický fenomén totiž vypadá jako výjev z apokalyptického filmu.

BEZ KOMENTÁŘE: Magická supercela nad TexasemVideo: Mike Olbinski

 
Článek

Supercela je sledovaným jevem především v USA, v souvislosti s jejím výskytem totiž dochází ke vzniku nejničivějších tornád. V Evropě je její výskyt výjimečný.

Olbinski svůj „životní úlovek“ zachytil u městečka Booker v Texasu, jehož obyvatelé se už připravovali na nejhorší. Nebyl ovšem daleko od toho, aby mu supercela unikla i tentokrát.

Atmosférický jev nad Prahou připomínající superceluVideo: Jakub Kynčl, Novinky

„Tuto bouři jsme pronásledovali ze špatné strany (ze severu) a na jih jsme museli projet skrz krupobití a pořádný liják. A když se nám to podařilo, tento monstrózní mrak visel nad Texasem a otáčel se jako něco z filmu Blízká setkání třetího druhu,“ napsal Američan na své internetové stránce.

Video je rozdělené na čtyři části. Na lovce bouří totiž začalo po chvíli silně pršet, druhou část videa proto točil o pár kilometrů dál od původního místa. Na třetí úsek musel přenastavit fotoaparát, na který natáčel. Bouře se totiž rychle přesouvala. V této pasáži je vidět, jak bouře nasávala prach z kukuřičného pole.

Supercela
Je silná bouře tvořená jediným rotujícím systémem kolem vertikální osy, kterou vytváří silný vzestupný proud a pozorovatelný vír (mezocyklóna) o průměru dvou až pěti kilometrů. Supercela patří mezi nejzávažnější atmosférické poruchy. Doprovázejí ji silné elektrostatické výboje a prudké, vytrvalé přívalové deště mnohdy doprovázené mohutným krupobitím.
Zdroj: Wikipedia

Poslední část zachycuje už slábnoucí supercelu, ze které se snášel hustý déšť. Předtím fotograf se svým kamarádem Andym Hoelandem ještě projel městečkem Booker, kde zněly sirény varující před tornádem. To ale nakonec z této supercely nevzniklo.

„Přál bych si, abych byl na jihu už od začátku a zachytil celou bouři. Ale líbí se mi to i takhle. Nebyl jsem si jistý, jestli někdy něco takového uvidím, i když to byl můj velký cíl. Ale podařilo se,“ dodal Olbinski.

Reklama

Související témata:

Související články

Slovenské Komárno uvrhla supercela do tmy

Minulý čtvrtek si slovenské Komárno prožilo krušné chvilky. Zatímco v České republice opravdu řádilo tornádo, tam "jen" stovky lidí vyděsila tzv. supercela,...

Výběr článků

Načítám