Hlavní obsah

Boj o život. Kosatky pronásledovaly pětisethlavé hejno delfínů

Novinky, her

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek 31. května dala japonská pobřežní stráž k dispozici velmi zajímavé video. Na záznamu je vidět zhruba 500 delfínů, jak prchá před lovci v podobě stáda kosatek dravých.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Kosatky pronásledovaly pětisethlavé hejno delfínůVideo: Reuters

 
Článek

Video bylo pořízeno z paluby hlídkového plavidla u pobřeží prefektury Nagasaki v jižním Japonsku. Podle strážců delfíni doslova prchali jako o život. Pronásledovaly je nejméně tři kosatky. Ty při lovu dokážou vyvinout rychlost až 25 uzlů, tedy téměř 50 km/h.

Kolik delfínů padlo kosatkám za oběť, pobřežní stráž neuvedla. V tak obrovském prchajícím hejnu je totiž zcela nemožné to spočítat.

Kosatky dravé jsou velmi inteligentní dravci, kteří jsou na špičce mořského potravinového řetězce. Loví a žijí ve skupinách v okolí Islandu, severního Norska a vodách Antarktidy. Kosatky zásadně neútočí na lidi, pokud se tak stane, po zjištění svého omylu lov okamžitě ukončí.

Kosatky jsou při zabíjení velmi vynalézavé. Velmi často bylo zaznamenáno, jak si mezi sebou dvě kosatky přehazují lachtany ocasními ploutvemi na vzdálenost i několika metrů.

Kosatky dravé při lovu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám