Hlavní obsah

Fenka maluje obrazy a vydělává tisíce

Novinky, vps

Když si američtí manželé Bryce a Jennifer Hendersonovi brali z útulku v Las Vegas fenku jménem Arbor, ještě netušili, že se v ní skrývá umělkyně. Jejich dvouletý mazlíček se totiž velmi rychle naučil zacházet se štětcem a maluje obrazy, které se prodávají za stovky dolarů. Veškerý výtěžek pak jde na pomoc zvířatům v nouzi, napsal britský list The Sun.

BEZ KOMENTÁŘE: Psí malířka vydělává svými obrazy tisíce

 
Článek

Hendersonovi rychle pochopili, že Arbor je nadmíru chytrá. Nové triky a kousky se učila s obdivuhodnou lehkostí, její majitelé se tedy po nějakém čase rozhodli zkusit něco náročnějšího. Jako první je napadlo malování.

„Za naší velké podpory se naučila vzít štětec do tlamy, dojít k plátnu a hýbat se ve správné vzdálenosti tak, aby vytvořila krásné tahy štětcem,“ řekl Bryce Henderson. Celý proces ovládla fenka za pouhé tři týdny.

Fenku do malování nikdo nenutí, začíná s ním vždy sama. Vytvoří proto pouze jeden obraz měsíčně. Používá převážně zdravotně nezávadné barvy a jedno plátno dokončí za 10 až 15 minut.

Těžko lze od psí umělkyně čekat malebné krajinky, její obrazy jsou pochopitelně čistě abstraktní. Zalíbení v nich nachází mnoho lidí, jak dokazují aukce na serveru Ebay. Nejdražší obraz se prodal za 453 dolarů (asi devět tisíc korun), ostatní vynesly o něco méně.

Veškerý výtěžek z prodeje obrazů jde na pomoc zvířatům po celých Spojených státech, za což si Arbor vysloužila nominaci na cenu Hero Dog neziskové organizace American Humane Association, která oceňuje psy za jejich význačné činy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám