Hlavní obsah

Operovali mu mozek, on u toho hrál na kytaru

Novinky, vps
Los Angeles

Losangeleská nemocnice Ronalda Reagana nabídla minulý týden živý přenos své jubilejní pětisté hloubkové mozkové stimulace. Pacient trpící Parkinsonovou chorobou při tomto zákroku s lékaři komunikoval a hrál na kytaru, aby jim pomohl se správným umístěním elektrod v mozku. Cílem bylo ukázat veřejnosti a pacientům bezpečnost této operace.

BEZ KOMENTÁŘE: Pacient hrál při operaci mozku na kytaru

 
Článek

Pacientem na operačním sále byl Brad Carter, jemuž byla v roce 2006 diagnostikována Parkinsonova choroba. Je hudebníkem a kvůli třesu rukou už dál nemohl hrát na kytaru.

Devětatřicetiletý Američan se proto rozhodl podstoupit hloubkovou mozkovou stimulaci, při které lékaři zavádějí do mozku speciální elektrody. Ty jsou poté spojeny se stimulátorem, který je většinou vložen do podkožní kapsy pod klíční kostí. Celé zařízení funguje podobně jako kardiostimulátor.

Tento zákrok zlepšuje hybnost pacientů a odstraňuje třes či svalovou ztuhlost. Vyléčit nemoc nemůže, ale zmírňuje její projevy a pacienti nemusí užívat tolik léků. Lékaři v některých případech při operaci s pacientem komunikují a sledují, zda došlo ke zlepšení.

Stejně tomu bylo i v případě Cartera. Během operace dostal do rukou kytaru a lékaři ho požádali, ať na ní zahraje. Carter se pustil i do zpívání a postupně se zlepšoval v hraní vlastní písně s názvem „Drunk again“ (Znova opilý). Poté ještě prováděl další zkoušky, například předpažoval ruce, aby mohli lékaři zkontrolovat jejich třes.

Personál nemocnice během operace nahrával fotky a videa na internet, zájemci tak zákrok mohli sledovat v takřka reálném čase. Lékaři se k tomuto nezvyklému kroku rozhodli kvůli tomu, aby ukázali bezpečnost zákroku a zmírnili tak obavy budoucích pacientů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám