Hlavní obsah

Nezastavitelná ledová vlna pohltila celý břeh jezera

Novinky, vps

Nevšední a především nechtěný meteorologický jev způsobil minulý víkend potíže obyvatelům domů u amerického jezera Mille Lacs. Silný vítr tam vyhnal z vody na břeh tající led. Lidé jen bezmocně sledovali, jak se ledová vlna pomalu sune vstříc jejich domům, z nichž bylo několik nakonec poškozeno, uvedl server CNN.

BEZ KOMENTÁŘE: Takto se vlna sunula ven z jezera

 
Článek

Podle meteorologů foukal v oblasti vítr o rychlosti až 70 km/h, který vytlačil na břeh minnesotského jezera velké množství ledu. Bílou masou byly nakonec pokryty zhruba čtyři kilometry břehu. Vlna se dostala až do vzdálenosti 25 metrů od jezera a na některých místech se nakupila i do desetimetrové výšky.

Svědci popisovali zvuk, který vlna vydávala, jako kdyby někdo rozbíjel tisíce oken najednou. Podle odhadů se led pohyboval rychlostí asi půl metru za minutu. Vlna se dostala do několika domů, které mírně poškodila. Úplně zničeno bylo mnoho přístřešků na čluny.

„Tento jev funguje na stejném principu jako ledové kry. Vítr nebo oceánské proudy s nimi pohybují, stejně jako vítr v případě této vlny pohyboval s kusy tajícího ledu,“ uvedl pro CNN meteorolog Todd Borek.

Stejný jev byl k vidění i minulý pátek na kanadském jezeře Dauphin v provincii Manitoba. Ledová vlna se tam na některých místech nahromadila do několikametrové výšky a zničila šest domů. Dalších 14 bylo poškozeno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám